Doğuş Üniversitesinde Karbon Ayak İzi Araştırma Merkezi kuruldu

Doğuş Üniversitesinde karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik konularında çalışacak bir araştırma merkezi kuruldu.

Enerji Günlüğü - Doğuş Üniversitesi bünyesinde karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışmalar yürütmek üzere bir araştırma merkezi kuruldu. 

Doğuş Üniversitesi Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, Doğuş Üniversitesi tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik, Doğuş Üniversitesi Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin (DOUKAS) amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. 

Yönetmeliğe göre DOUKAS aşağıda sıralanan çalışmaları yürütecek.  

  • Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmek
  • Sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve yönetsel boyutlarında ortaya çıkabilecek makro ve mikro ölçekteki sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek
  • Sanayi kesiminde yeşil dönüşümü desteklemek
  • Sürdürülebilir üretimi ve tüketimi teşvik etmek
  • İklim değişikliği ile mücadele etmek
  • Yeşil finansman konularında araştırmalar yaparak bu ürünlerin ulusal ve uluslararası piyasalarda yaygınlaşmasına hizmet etmek
  • Karbon ayak izinin tespit edilmesi, izlenmesi ve azaltılması ile ilgili çalışmalar yapmak
  • Sürdürülebilirlik konularında bilimsel bilgi üretmek ve diğer akademik çalışmaları desteklemek ve bu konularda eğitim vermek. 

MERKEZİN YÖNETİM YAPISI

DOUKAS’ın yönetim yapısı Müdür, Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulundan oluşacak. Müdür, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilecek. 

Yönetim Kurulu ise Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen üç üye olmak üzere en fazla altı üyeden oluşacak.

Danışma Kurulu da yine Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanlarında deneyimli, Üniversitede görevli veya diğer kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında görevli uzman kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen en az üç, en fazla on üyeden oluşacak.