Doğu Aras Enerji yerli ve milli Müşteri Bilgi Sistemi geliştiriyor

Doğu Aras Enerji, dijitalleşme projeleri kapsamında yerli ve milli Müşteri Bilgi Sistemi geliştiriyor.

Enerji Günlüğü - Doğu Aras Enerji, dijitalleşmeye yönelik ArGe çalışmaları kapsamında yerli ve milli nitelikli Müşteri Bilgi Sistemi geliştiriyor. 

Doğu Aras Enerji, enerji sektöründe giderek ilgi gören 3D: Dijitalleşme, Dekarbonizasyon, Dağıtık Enerji konularında yeni çalışmalarını anlatan bir açıklama yayınladı.

15 ArGe projesinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından kabul edildiğini hatırlatan açıklamada, projelerden birinin yerli ve milli Müşteri Bilgi Sistemi (MBS) projesi olduğu anlatıldı. Sektörde ağırlıklı olarak yabancı menşeli yazılımlar kullanıldığını kaydeden Doğu Aras Enerji, projeye EPDK’nın da önem verdiğini bildirdi. 

DRONE İLE DİJİTAL HARİTALANDIRMA

Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ [ARASE], ArGe çalışmalarından biri olan diğer bir projesi kapsamında, elektrik şebeke proje yapımında 3 boyutlu harita üretebilen insansız hava aracı (İHA) ile yılbaşından bu yana 205km²’lik alanın ve 890km’lik hattın güzergah haritasını çıkardı. 

Yatırım projelerinin daha hızlı ve doğru hazırlanmasını sağlayan drone teknolojisi, şebeke yatırımlarında daha etkin sonuçlar alınmasını sağlıyor. Sistemin başarısının ardından Doğu Aras Enerji, şirket envanterine 3 adet drone ekledi.

Drone kullanımı hatların fotoğraflarını çekerek bakım çalışmalarında da daha etkin sonuçlar üretiyor. Sistem, bakım gereken noktaları daha hızlı ve verimli bir şekilde tespit ediyor; böylece bakım çalışmalarında arıza sayısı ve arıza süreleri de azaltılıyor. Çalışma kapsamında ilk 7 ayda 15.000 adet direk ve 150km hat fotoğrafı çekildi. 

SAHA EKİPLERİ DİJİTAL VERİLERLE YÖNETİLİYOR

Şirketten yapılan açıklamada dijitalleşme alanında Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemine (Supervisory Control and Data Acquisition-SCADA) ve yeni teknolojilere uyumlu 1.500 adet Fider Yönetim/Koruma Rölesinin de sahadaki montaj işlemlerinin devam ettiği bildirildi. Bu röleler şebekenin uzaktan daha etkin biçimde izlenmesini ve yönetilmesini sağlıyor. 

Açıklamada arazideki sorunların zamanında giderilmesi için arıza ve bakım ekiplerinin Görüntülü Teyit Sistemine uygun ileri teknolojiyle üretilmiş bas-konuş cihazlarını Haziran ayından itibaren kullanmaya başladığı belirtildi. Şirket bünyesinde görev yapan saha ekipleri böylece online olarak izlenebiliyor ve yönlendirilebiliyor. 

DEKARBONİZASYON VE DAĞITIK ENERJİ İÇİN GES

2023 yılında Doğu Aras Enerji’ye ait 101 Adet 57.728MW gücünde GES için geçici kabul alınarak sisteme enerji vermeye başlandı. Şirketin sistemindeki GES kapasitesi de böylece 410 adede ve 294,48MW'a ulaştı.