Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nda kim ne söyledi?

Enerji Günlüğü - İkincisi düzenlenen Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GCEF – Gas Exporting Countries Forum) toplandı. İlk olarak 2011 yılında...

Enerji Günlüğü - İkincisi düzenlenen Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GCEF – Gas Exporting Countries Forum) toplandı. İlk olarak 2011 yılında Katar’ın başkenti Doha’da yapılan Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’na bu yıl Rusya’nın başkenti Moskova ev sahipliği yapıyor.  Bu yılki zirveye katılan ülkeler ise forumun üyeleri arasında yer alan Cezayir, Bolivya, Mısır, İran, Libya, Nijerya, Katar, Ekvator Ginesi, Trinidad & Tobago, Venezüella ve Rusya. İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinecat ile Irak Başbakanı Nuri Maliki de forumdaki yerlerini aldı.

Bu yılki Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nda, Doha bildirgesi çerçevesinde dünyada enerji güvenliği ve arz - talep arasında denge oluşturma yolları aranıyor. Zirveden çıkan çarpıcı başlıklar ise şöyle;

Putin: “AB’nin 3. enerji paketine karşı çıkmalıyız”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği'nin Üçüncü Enerji Paketi'ne karşı ortak tavır sergileme çağrısı yaptı. Doğalgaz ihraç eden ülkelere yönelik yapılan baskılara dikkat çeken Putin, ihracatçı şirketlerle boru hattına sahip olan ülkelerin aynı kefeye konulmasına tepki gösterdi.

Avrupa Birliği'nin kabul ettiği Üçüncü Enerji Paketi'ne işaret eden Putin, “Bu paketin yürürlüğe girmesi Avrupa Birliği pazarının geleneksel tedarikçilerinin faaliyetlerini ciddi anlamda sınırlıyor. Bu tedarikçiler, onlarca yıl kendi kaynakları ile Avrupa doğalgaz sektörünün gelişimine yatırım yaptılar” dedi.  

Doğalgaz ihraç eden ülkelerin “adil olmayan baskılara karşı” dayanışma halinde olması gerektiğinin altını çizen Rus lider, “Çıkarlarımızın adilce göz önünde bulundurulmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Forumun kilit amacının, “doğalgaz fiyatlarının oluşturulmasında ve tüm sektörlerde şeffaflığın artırılması konularında ortak duruş sergilenmesi” olduğunu belirten Putin, “Tüm bunlar doğalgaz altyapısının gelişimini ve doğalgaz sevkiyatlarının güvenirliğinin artmasını sağlayacak” ifadelerinde bulundu.

Yeni üretim teknolojilerinin ve sıvılaştırılmış doğalgazın pazarda esnekliği artırdığına, spot piyasası gibi yeni ödeme alternatiflerinin oluştuğuna işaret eden Putin, bunun doğalgaz sevkiyatında uzun vadeli anlaşmalar ile “al ya da öde” prensibinden vazgeçilmesinin gerekçesi olamayacağının altını çizdi.  

Ahmedinejad: “Doğalgaz müşterileri daha fazla kar ediyor”

Forumda konuşan İran İslam cumhuriyeti devlet başkanı Mahmud Ahmedinejad ise, doğalgaz müşterisi ülkelerin doğalgaz üreticisi ülkelerden daha fazla kar elde etmesinin adilane bir süreç olmadığını, doğal gaz üretimi, ihracatı ve fiyatlandırılması konusunda gerekli kuralların  düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Ahmedinejad doğalgaz üreticisi ülkeler forumunun kurulmasının yapıcı bir inisiyatif sayıldığını, bu Forum yoluyla kaynakların kullanılması ve enerji piyasasının doğru bir şekilde yönetimine sebep olduğunu belirtip, doğalgaz üretimi, rafineri, çeşitli mahsullere dönüştürülmesi, doğal gaz arama ve çıkarma teknikleri konusundaki tecrübelerin aktarılması, ortak yatırımların yapılması ve çalışma biçimlerinin belirlenmesi, fosil enerji yoksulu ülkelere yardım yapılması gerektiğini belirtti.

Ahmedinejad ayrıca, kölecilik gibi karanlık mazisi bulunan devletlerin günümüzde de dünyadaki karar alma merkezlerini tekellerine geçirip, ayırımcılık, ırkçılık ve yoksulluğu bir çok ülkeye dayattıklarını ve dünya toplumunun gelişmesini ve refah içinde yaşamasını önlediklerini vurguladı.

Doha’da neler olmuştu?

Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun ilki 2011’de Katar’ın başkenti Doha’da yapılmıştı.İlk zirvede, milli ve bölgesel düzeyde şeffaf bir çerçeveyi belirleme hususunda fikir birliğine varılmıştı.Forumun 3. zirve toplantısı ise Tahran’da yapılacak.

GECF ülkeleri hangileri?

-Birleşik Arap Emirlikleri

-Bolivya

-Cezayir

-Ekvator Ginesi

-İran

-Katar

-Libya

-Mısır

-Nijerya

-Rusya

-Trinidad Tobago

-Umman

-Venezuella