Doğalgaz arızasına anjiyo tekniğiyle müdahale

Enerji Günlüğü - İzmit Doğalgaz Dağıtım AŞ, boru hattındaki arızaları anjiyo yapar gibi bir teknikle, kazı yapmadan tespit ederek gazı kesen...

Enerji Günlüğü - İzmit Doğalgaz Dağıtım AŞ, boru hattındaki arızaları anjiyo yapar gibi bir teknikle, kazı yapmadan tespit ederek gazı kesen ve sorunu gidermeyi sağlayan bir yöntemi devreye soktu.

İzmit bölgesi doğalgaz dağıtım operatörü İZGAZ, şirketin hissedarı ENGIE tarafından geliştirilen 'Gaz Stopple' adlı ürünün tanıtımı için bir toplantı düzenledi. Tanıtım ve uygulama etkinliğine İzgaz Genel Müdürü Gökalp Özkök, Engie Türkiye CEO'su Denis Lohest, İzgaz Genel Müdür Yardımcısı Pierre Marzin ve diğer İzgaz yetkilileri katıldı. Toplantıya katılan gazeteciler, şebekeye 500’üncü stopple’ın yerleştirilmesine de tanıklık etti. 

GÜVENLİK İÇİN STOPPLE 

ENGIE Türkiye CEO’su Denis Lohest toplantıda yaptığı açıklamada, 70 ülkede 150 bin çalışanla faaliyet gösterdiklerini belirtti. Kendileri için güvenliğin birinci öncelik olduğunun altını çizen Lohest, bu sayede İzgaz’da geçen yıl bin 680 kazasız gün sayısına ulaştıklarını söyledi. Bu başarıya hem İzgaz hem de alt yüklenicilerin desteğiyle ulaştığını kaydeden Lohest,  “Sadece çalışanların değil, müşterilerin güvenliğine de önem veriyoruz. Bu amaca yönelik olarak patenti ENGIE’ye ait ‘stopple’ ürünü ile çalışmaya başladık” dedi. 

TR’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ İŞİNE GİRECEK 

Türkiye’deki stratejilerine de değinen ENGIE CEO’su Denis Lohest “Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında gelişme göstermek istiyoruz. Oldukça büyük bir güneş ve rüzgar gücüne sahip olan Türkiye’de, bu potansiyeli kullanarak önemli enerji yatırımları yapacağız” dedi. Lohest ayrıca, gaz ve elektrik alanında yeni açtıkları web sitesi üzerinden satış yapacaklarını, ileride hizmet sektörüne de çeşitli yatırımlar planladıklarını açıklamalarına ekledi.

“HATLARA ZARAR” ALTYAPI ÇALIŞMALARI

İzgaz Genel Müdürü Mehmet Gökalp Özkök de konuşmasında 330 bin konut abonesi ve 2.3 milyar metreküplük dağıtım faaliyetiyle Türkiye’nin en büyük 3. doğal gaz dağıtım şirketi olduklarını söyledi. Kocaeli’nin altyapı açısından gelişmiş bir bölge olduğuna işaret eden Özkök şöyle konuştu: 

“Altyapının gelişmesi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bunlardan bir tanesi ise sık sık karşılaştığımız hat hasarları. Geçen yıl altyapı çalışmaları sırasında doğalgaz hatlarımız yaklaşık 195 kez hasar gördü. İşletme güvenliği açısından bu oldukça büyük bir tehdit oluşturuyor. Bunu yönetebilmek içinse İzgaz olarak çeşitli tedbirler alıyoruz. Yıl içerisinde doğalgaz altyapısı üzerinde yapılacak faaliyetler sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da eğitimler veriyoruz.” 

ARIZALARA ANJİYO TEKNİĞİYLE TEŞHİS  

Hat arızalarına ilişkin değerlendirmeleri sırasında konuyu gaz kesim vanası stopple’a da getiren Özkök şunları söyledi: 

“Stopple, evlere doğalgazı ulaştıran servis hatlarında bir problem yaşandığında kullanılıyor. Stopple kazı yapmadan, altyapıya zarar vermeden kolaylıkla servis hattındaki gazı kesmeyi sağlayan bir ürün. Böylelikle hattı çevreye zarar vermeden, gaz akışını uzun süreli durdurmadan, güvenli şekilde, bir nevi anjiyo yapar gibi arızaları gidermiş oluyoruz. Bu ürünü İzgaz ve ENGIE olarak Türkiye’deki diğer dağıtım şirketlerinin ve diğer şehirlerin de hizmetine sunacağız.” 

7 PATENTLİ BİR ÜRÜN: STOPPLE

İzgaz Genel Müdür Yardımcısı Pierre Marzin ise tüm dünyada 9 araştırma merkezinde 1000’e yakın araştırma mühendisi çalıştırdıklarını kaydetti. Her yıl 100 yeni teknolojik ürün geliştirdiklerini ifade eden Marzin, bu faaliyetlerin küresel bütçesini 190 milyon Euro olarak açıkladı. Marzin ENGIE patentli ürünlerden birinin de stopple olduğunu ve haklarının tam 7 patentle korunduğunu anlattı. Stopple için 4 yıl boyunca araştırma geliştirme çalışması yapıldığını kaydeden Merzin, İzgaz tarafından da bu iş için 4 kişi aldıklarını, onlara Fransa’da eğitim verdiklerini anlattı. 

104 SERVİS KUTUSU 22 BİN EKİPMAN

İzgaz İşletme ve İç Tesisat Müdürü Erdal Kösemen de, Stopple’ın dağıtım hatlarında aşırı gaz akışı kaynaklı kontrolsüz gaz çıkışlarında şebeke güvenliğini sağlamak amacıyla kullanıldığını anlattı. Şebekede şu anda 104 bin adet servis kutusu ve 22 bin 147 adet stopple ekipmanı yer aldığını anlatan Kösemen, “2016 sonu itibariyle şebekede 64 adet ana hat hasarı, 131 adet servis hattı hasarı gerçekleşti. Bu sonuçlar göz önünde bulundurularak İzgaz, şebeke güvenliğini arttırmak için ve müşterilere eşit hizmet sunmak amacıyla mevcut servis hatlarına gaz stopple ekipmanı koymaya karar verdi” ifadesini kullandı. 

Gizem ÇINAR - Enerji Günlüğü / İZMİT-KOCAELİ