Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı IEA Başkanı Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi bünyesinde düzenlenen IICEC toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Ajansın düzenli olarak takip ettiği bazı değerleri paylaşan Birol, son verilerin küresel ekonomide gidişatın bozulduğunu gösterdiği uyarısında bulundu.
Buna göre IEA’nın takip ettiği verilerden ilki elektriğe erişimde sorun yaşayan insanların sayısı. Son 20 yıldır bu rakamın sürekli düştüğünü ifade eden Fatih Birol, 2022 yılında ilk kez sayının yükselişe geçtiğini, özellikle Afrika kıtasında yaşayanların maddi sıkıntılarının arttığını söyledi.
BORÇ SARMALI UYARISI
Verilerden ikincisinin ise borç sarmalına giren gelişmekte olan ülkeler olduğunu belirten IEA Başkanı Birol, şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle enerjiyi ithal eden ekonomisi gelişmekte olan ülkelere baktığımızda dış borç girdabına girmek üzere olduklarını görüyoruz. Dış borç girdabı 80’lerde birçok ülkenin başına bela olmuştu, son derece ciddi sonuçlar doğurmuştu. Latin Amerika’da, Afrika’da ve Asya’da bazı ülkelerin bu girdaba girmek üzere olduğunu, hatta bazılarının girdiğini görüyoruz. Bu da dünya ekonomisi için son derece riskli bir durum”
‘Dış borç girdabı’ veya ‘dış borç sarmalı’ olarak adlandırılan duruma düşen ülke ekonomilerinde dış borç miktarı sürekli artarken, bir süre sonra borçla birlikte artan faiz ödemeleriyle birlikte durum sürdürülemez hale gelir ve süreç borcun temerrüde düşmesi veya iflasla sonuçlanır.