Enerji Günlüğü - Desiba Enerji, Alman Ortağı J.v.G Thoma ortaklığıyla birlikte Mersin’de Jurawatt markası altında yüksek ısıya dayanıklı güneş panelleri üretecek.
Türkiye bir güneş paneli tesisi daha kazanıyor. Desiba Enerji, Alman ortağı J. v. G Thoma ile birlikte Mersin’de güneş paneli üretimi için tesis kuruyor. 30 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçirilen tesislerde Nisan ayından itibaren Jurawatt markalı panellerin üretimine başlanacak.
%30 DAHA VERİMLİ İDDİASI
Desiba Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ülkan Delikan, “çöl tipi” olarak nitelendirdiği Jurowatt markalı panellerin 125 santigrat derecelik ortam ısısına dayanıklı olacağını ifade etti. Delikan, bu sayede Jurawatt markalı panellerin, 90 derecede devrelerini otomatik olarak kapatan geleneksel panellere göre en az yüzde 30 daha verimli ve uzun ömürlü olacağını savundu.
35 YIL KULLANIM GARANTİSİ
Desiba, güneş panellerini santrali yatırımcılarına 35 yıl garantili olarak sunacak. 6 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 43 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek tesislerde 400 kişilik istihdam yaratılacak. Yıllık 400 MW’lık panel üretim kapasitesine sahip fabrika 2017 yılı için 200 MW’lik üretim yapacak. İlk yıl 110 milyon dolarlık ciro hedefleniyor.
TÜRKİYE DAMGASI VURULACAK
Desiba Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ülkan Delikan üretilen panellerin üzerinde “Türkiye’de üretilmiştir” damgası yer alacağını belirtti. Delikan, Alman teknolojisiyle üretilecek panellerle özellikle verimlilik ve dayanıklılık konusunda büyük fark yaratacaklarını belirtti. Delikan, panellerin ihracatının ise özellikle Orta Doğu ve yakın coğrafyada gerçekleştirileceğini aktardı.
JvG Thoma Yönetim Kurulu Başkanı Hans Thoma da Türkiye’yi güneş enerjisi yatırımı için çok doğru bir yer olarak tanımladı. Türkiye’ye duydukları güvenin altını çizen Thoma: “1996’dan bu yana faaliyet gösteren J. v. G Thoma ile 6 farklı ülkede yatırımlara devam ediyoruz. Desiba ortaklığında Jurawatt markası ile Türkiye’ye gelmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin güneş enerjisi sektörü için çok doğru bir yatırım merkezi olduğunu ve büyük bir cazibesi olduğunu düşünüyorum. Söz konusu ortaklığımız ile Türkiye’de çok önemli bir iş çıkaracağımıza inanıyorum” dedi.
YÜZDE 100 YERLİLİK ŞİMDİLİK GERÇEKÇİ DEĞİL
Yenilenebilir Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine yönelik değerlendirmede bulunan Ünal Delikan, öncelikle nasıl bir yol izleyeceklerini bilmediklerini belirtti. Delikan şunları söyledi: "İhalenin ertelenmesi sebebiyle elimizde somut veriler olmadığı için yönümüzü ona göre belirleyeceğiz. Öncelikle devletimizin ihale ile ilgili nihai şartları ortaya koymasını bekliyoruz. Şunu eklemek gerekir ki eski dönemlere baktığımızda Türkiye'de otomotiv yan sanayisi siye bir alan yoktu. Daha sonra otomotiv fabrikalarının Türkiye'de kurulmaya başlamasıyla otomotiv yan sanayisi oluşmaya başladı. Şu an biz şirket olarak panelleri mümkün olduğu kadar Türk komponentlerden üretmeyi istiyoruz ama önce sanayinin ve teknolojinin Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. Dolayısıyla biz bunu adım adım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Öce sanayi ve teknolojiyi Türkiye'ye getirip, daha sonra yapacağımız AR-GE çalışmaları ile bütün komponentleri Türkiye'den sağlayarak Alman teknolojisi ile yüzde 100 Türk paneli üretmeyi düşünüyoruz. Dolayısıyla bu çalışmalar uzun zaman alacak. Her şeyi yüzde 100 olacak şekilde Türkiye'de üretelim demek şu aşamada çok da geçekçi görünmüyor."
Gizem ÇINAR - Enerji Günlüğü