Depremzede KOBİ’lere ‘iyi gelecek proje’ başladı

UNDP ve İhtiyaç Haritası deprem bölgesinin normale dönüşüne katkı için GTO ve ATO'nun işbirliği ve Enerjisa Enerji'nin desteğiyle RRDC - Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi projesi başlattı. 

Enerji Günlüğü - Toplam 14 ildeki 10 milyondan fazla abone üzerinden 22 milyondan fazla tüketiciye elektrik dağıtım ve perakende satış hizmetleri sunan Enerjisa Enerji, Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkı sağlamak için hayata geçirdiği ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformu ile deprem bölgesine destek sağlıyor. Bu destek, Daha İyi Bir Gelecek Platformu’nun Türkiye Verim Araştırması sonuçları kapsamında Enerjisa Enerji’nin Türkiye’deki verimlilik sorununa yönelik geliştirdiği ilk somut çözüm projesi kapsamında sunuluyor.

ÇOK PAYDAŞLI DESTEK PROJESİ 

Adana’da düzenlenen bir toplantıda imza altına alınan ve tanıtılan Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi (RRDC) projesinin paydaşları ise UNDP Türkiye, İhtiyaç Haritası, Adana Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Odası. Türk KOBİ’lerini doğal afetlere karşı daha dirençli kılmaya dönük çalışmaları da bulunan İdema ile dezavantajlı gruplara yardımcı olmayı hedefleyen INOGAR da projeye katkı sunan kuruluşlar arasında yer alıyor. 

ADANA VE GAZİANTEP MERKEZLİ DESTEKLER

Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi (RRDC) sayesinde; deprem bölgesindeki ekonomik, sosyal, kültürel ve sivil toplumun yeniden yapılanması ve kalkınmasına katkı sağlanacak. Proje kapsamında Adana ve Gaziantep’te kurulacak merkezler, Bölgedeki işletme ve kurumları hibe, çalışma alanı, eğitim, iş birliği ve uygun finansmana erişim gibi konularda destekleyecek. Söz konusu merkezlerden, depremden etkilenen 11 ilin tamamına destek verilecek. 

YEREL PAYDAŞLAR: ADANA VE G.ANTEP TİCARET ODALARI 

Enerjisa Enerji’nin öncülüğünde kurulan Daha İyi Bir Gelecek platformunun da destekçileri arasında yer alan UNDP Türkiye ve İhtiyaç Haritası ile birlikte Adana Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Odası da deprem bölgesindeki küçük işletmelerin ve ihtiyaçlarının saptanması ve desteklerin verilmesine katkılar sunuyor. 

PINAR: DEPREMDE BURADAYDIK, YİNE BURADAYIZ 

RRDC projesinin ekonomik kalkınma ayağını üstlenen Enerjisa Enerji’nin CEO’su Murat Pınar, “Herkes için daha iyi bir gelecek hayali ile kurduğumuz platform aracılığıyla Türkiye’nin ekonomik verimliliğine yönelik çözümler üretiyoruz” dedi. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren bir şirket olarak, söz konusu illerin daha iyi bir geleceğe hazırlanması için sorumluluk altıklarının altını çizen Murat Pınar, “Biz depremin ilk anından itibaren elektrik şebekesini ayakta tutarak da buradaydık, deprem sonrası da yeniden yapılanma için de buradayız ve hep var olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

KÜÇÜK İŞLETMELERİ AYAĞA KALDIRMAK 

Murat Pınar, tek özel sektör destekçisi oldukları RDRC kapsamında kurulan merkezlerin desteğiyle depremden olumsuz etkilenen işletmelerin tekrar ekonomiye katılımlarının sağlanacağını anlattı. Pınar, işletmelerin yeniden ayağa kalkmasıyla bölgede ticaret hayatının canlanacağını ve bu sayede istihdama da önemli bir katkı sağlanacağını vurguladı. Murat Pınar, maddi yatırım imkanının yanı sıra işin sosyal ve kültürel boyutlarını da ele alan bir yapı oluşturmaktan ve örnek teşkil etmekten duydukları memnuniyeti de dile getirdi. 

İHTİYAÇ HARİTASI, İMECE ANLAYIŞI  

RDRC projesinini paydaşları arasında yer alan İhtiyaç Haritası’nın kurucu ortağı Mert Fırat, deprem illerinin yeniden yapılanma ve sürdürülebilir kalkınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler ve projeler yürütmek üzere uzun soluklu bir yola çıktıklarını söyledi. “Her birimizin iyileşmesi, toplumumuzun iyileşmesi noktasında çok değerli” diyen Fırat şunları söyledi: 

“İhtiyaç Haritası olarak imece anlayışından geliyoruz. Yapabileceğimiz her yerde insanlara güvenli ve güvenceli bir yer sağlamaya ek olarak, işleri ve geçim kaynaklarını geri kazandırmak için de sorumluluk alıyoruz.” 

VINTON: TİCARET CANLANMALI AMA... 

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, depremin etkilerini ortadan kaldırmak için yerleşim imkanları oluşturup ticareti yeniden canlandırmanın yanında, bölgenin eski ruhunu yeniden canlandırmanın önemine işaret etti. Deprem bölgesinde normale döşünü sağlarken, sürdürülebilirlik ilkelerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. 

ADANA’NIN LOJİSTİK MERKEZ ROLÜ 

Adana Ticaret Odası Başkanı Başkanı Yücel Bayram, Adana’nın, depremin ilk gününden itibaren bölgeye yönelik lojistik destek sağlamaya başladığını ve bu desteklerin devam ettiğini belirtti. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da, depremin ekonomide yol açtığı tahribatın etkilerini azaltmak için yoğun çaba harcadıklarını, bu konuda girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini söyledi. 

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN İŞBİRLİĞİ 

Enerjisa Enerji öncülüğünde kurulan Daha İyi Bir Gelecek Platformu, Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkı sağlamayı amaçlıyor. Platformu destekleyen ve danışma kurulunda yer alan kurumlar arasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı (TEPAV), TÜBİTAK MAM, İTÜ Enerji Enstitüsü, Sabancı Üniversitesi İklim, Enerji ve Çevre Araştırmaları Merkezi (IICEC) ve Tiyatro Kooperatifleri yer alıyor. 

Deprem bölgesinde ticareti canlandıracak, Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi projesi için işbirliği protokolü Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, İhtiyaç Haritası Kurucusu Mert Fırat, Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar ve Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram tarafından imzalandı. 

HANGİ DESTEKLER VAR?  

Ekonomik kalkınma için: 

KOBİ kapasite geliştirme ve teknik destek 

Kooperatiflerin yenilenmesi 

İşletmelerin afet dayanıklılığının arttırılması 

Sosyal ve kültürel kalkınma için: 

Psikososyal destek 

Öğretmenlerin kişisel ve mesleki güçlenme 

Kültürel mirasın korunması 

Sanat aktivitelerini geri getirilmesi 

Topluluk oluşturma: 

STK’ların yeniden kalkınması 

Topluluk merkezlerinin yenilenmesi

Yaşam alanlarının yenilenmesi 

Ağ ve işbirliği geliştirme 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ADANA