Depolar doldukça LNG gemilerde stoklanıyor

LNG alıcıları karasal depoların kapasitesi dolmaya başlayınca LNG’yi gemilerde tutarak depolama yoluna gidiyor.

Enerji Günlüğü - Kış mevsimi öncesinde hız kazanan LNG ticaretinde alıcılar, karasal depoların kapasitesi dolmaya başlayınca, LNG’yi gemilerde tutarak depolama yoluna gidiyor.

Enerji krizi bütün dünyayı çeşitli biçimlerde etkiliyor ancak en çok etkilenen ülkeler Avrupa ülkeleri oldu. Krizin etkileri sanayiciden tüketiciye kadar her kesimde hissediliyor. Ancak krizin asıl çarpıcı sonuçları, kendisini kış mevsiminde gösterecek. Bu nedenle dünya çapında bütün ülkelerde bir tür kış hazırlığı söz konusu. 

Hazırlıklardan bahsedilirken, enerji verimliliği ve enerji tasarrufuna yönelik tedbir ve uygulamalar, yeni teşvik ve vergiler, yeni ticaret rotaları, eski rotalarda yeni anlaşmalar, kapasite arttırma çabaları, kapatılan fosil yakıta dayalı tesislerin tekrar devreye alınması ve yeni depolama yatırımları gibi çok sayıda yöntem gündeme geliyor. 

Bunlar elbette enerjiyle doğrudan bağlantılı öneriler. Sektörlerde meydana gelecek dolaylı etkiler henüz net olarak ortaya konmuş değil. Üstelik yaklaşan kış mevsiminin iklimsel etkilerini karşılayacak tedbirler de alınması gerekiyor. Özellikle tedarik kanallarıyla savaş halinde olan Avrupa ülkeleri için… 

AVRUPA'DA DEPOLARIN %83'Ü DOLDU

Doğalgaz depolarını ne pahasına olursa olsun doldurmaya çalışan Avrupa ülkeleri, Eylül’ün ilk haftasında %83 doluluk oranına ulaştılar. Öte yandan mevsim risklerini en aza indirmek için her yolu da deniyorlar. LNG alıcıları karasal depolama tesislerinin kapasitesi dolmaya başlayınca, ithal ettikleri LNG’yi gemilerde stoklama yoluna gidiyor. 

Eylül 2022 itibarıyla deniz taşıtlarında tutulan LNG miktarı,1,4 milyon ton ile son 2 yılın en yüksek miktarına ulaştı. Bu miktar, Avrupa’da en çok gazlaştırma terminaline sahip olan İspanya’nın Ağustos’taki ithalat miktarı kadar LNG anlamına geliyor. 

BUHARLAŞMA RİSKİNE RAĞMEN YÜKSEK KAR BEKLENTİSİ VAR

Tabi, uygulamanın tek nedeni stratejik tercihler ya da tedarik krizi değil. Gemilerde LNG stoklamanın nedenleri arasında, kış mevsiminde ilave karlılık getireceği beklentisi de var. Nitekim kışın yaklaştığı her gün, doğalgaz fiyatları da artıyor. Son dönemde Avrupa’ya LNG satan ülkeler arasına, fiyatlardaki artışı değerlendirmeyi seven Çin halk Cumhuriyeti de girdi.

Yöntem ham petrol için eskiden beri kullanılıyordu. Ancak gemilerde bekletilen LNG’nin bir kısmı, buharlaşma yoluyla yok olabildiği için LNG’de pek kullanılmıyordu. Ancak kış koşullarının başlamasıyla beraber Avrupa’da mevsimin sarsıcı etkileri olması bekleniyor ve buharlaşma riski kolaylıkla göze alınıyor.