Denizüstü RES’ler 2030’da 234 bin MW'ye ulaşacak

Küresel denizüstü (offshore) rüzgâr santralleri kurulu gücünün Asya-Pasifik ülkelerinin liderliğinde 2030 yılında 234 bin MW'ye ulaşacağı kaydedildi.

Enerji Günlüğü - Küresel denizüstü (offshore) rüzgâr santralleri kurulu gücünün Asya-Pasifik ülkelerinin liderliğinde 2030 yılında 234 bin MW'ye ulaşacağı kaydedildi.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından deniz üstü (offshore) rüzgar santralleri hakkında yayınlanan yeni rapora göre, 2019’un sonunda 29,100 MW kurulu güce sahip denizüstü rüzgâr teknolojisi, Asya Pasifik bölgesindeki önemli artış ve Avrupa'da devam eden hızlı büyümenin etkisiyle 2030'da 234 bin MW'ye ulaşacak.

Bu artışın Covid-19 krizi sonrası ekonomik toparlanmada önemli bir rol oynayabileceği vurgulanan raporda ayrıca bu artışın 900 bin kişilik istihdama karşılık geleceği belirtiliyor. Her 1000 MW’lık denizüstü rüzgâr santrali, 3,5 milyon ton CO2'nin atmosfere salımını önlüyor. 

RES KURULUMLARINDA ÇİN LİDERLİĞİNİ KORUYOR

Rapor, 2030 yılına kadar 52 GW’lık yeni denizüstü rüzgâr kurulu gücünü devreye alması beklenen Çin liderliği sayesinde, Asya-Pasifik bölgesine dikkat çekiyor. Tayvan, 2025 yılına kadar 5,5 GW’lık, 2035'e kadar ise 10 GW’lık kurulu güç hedefi olan Çin’i takiben, dünyanın en büyük ikinci denizüstü rüzgâr pazarı haline gelecek. Bölgedeki diğer pazarlar da denizüstü rüzgâr pazarlarını genişletmeye başlıyor; Vietnam, Japonya ve Güney Kore’de sırasıyla 5,2 GW, 7,2 GW ve 12 GW’lık kapasite kurulumu öngörülüyor.

AVRUPA LİDERLİĞİNİ KORUYACAK

Küresel denizüstü rüzgâr enerjisi pazarı, 2013'den bu yana her yıl ortalama yüzde 24 büyüme kaydetti. 2019 yılının sonu itibarıyla Avrupa, denizüstü rüzgâr sektörü için en büyük pazar olmayı sürdürüyor ve küresel ölçekteki toplam santrallerin yüzde 75'ine ev sahipliği yapıyor. Avrupa; İngiltere, Hollanda, Fransa, Almanya, Danimarka ve Polonya’nın öncülüğünde ve diğer AB ülkelerinin 10GW’ı aşkın planlarıyla, 2050 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığı 450 GW hedefi ile denizüstü rüzgâr sektöründe liderliğini koruyacak. 

KUZEY AMERİKA’DA SEKTÖRÜN GELİŞİMİ HIZLANACAK

Kuzey Amerika'da 2019 sonu itibarıyla yalnızca 30 MW’lık deniüstü rüzgâr kurulu gücü bulunuyor. Ancak 2030 yılına kadar kurulması öngörülen 23 GW ile bu sektörün gelişimi önümüzdeki yıllarda hızlanacak. ABD'de 2024 yılına kadar büyük ölçekli projelerin hayata geçmesi bekleniyor.

YATIRIMLAR KÜRESELLEŞİYOR

GWEC’in CEO'su Ben Backwell yaptığı değerlendirmede, "Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin, deniz üstü rüzgâr teknolojisine yapılacak büyük ölçekli yatırımların COVID nedeniyle oluşan ekonomik krizden toparlanma sürecinde istihdam yaratma ve ekonomik kalkınmayı ivmelendirmede oynayabileceği rolü fark etmesi sebebiyle, bu yatırımlar küreselleşiyor. Önümüzdeki on yıl içinde, Japonya, Kore ve Vietnam gibi gelişmekte olan ülkelerin denizüstü rüzgâr pazarında önemli bir paya sahip olduğunu göreceğiz. Bununla birlikte Asya, Güney Amerika ve Afrika'da yer alan birçok ülkede, denizüstü rüzgâr santrallerinin ilk kez kurulduğunu göreceğiz,” ifadesini kullandı.