Deniz ve göllerde santral kurulumu için imar planı şartı kaldırıldı

YEKA ilan edilen deniz ve göllerde yenilenebilir enerji santrali kurulumu için imar planı aranmayacak.

Enerji Günlüğü - YEKA ilan edilen deniz ve göllerde yenilenebilir enerji santrali kurulumu için, bundan böyle imar planı aranmayacak.

7501 sayılı ve 02 Mayıs 2024 tarihli Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, YEKA alanı ilan edilen deniz ve göllerde yenilenebilir enerji santrali kurulumu için imar planı aranmayacağı hükmünü getirdi. 

Değişiklik düzenlemesi, 3621 sayılı Kıyı Kanununun “Kıyı, Kıyı Kenar Çizgisi, Sahil Şeridi, Planlama ve Yapılanma Kıyının Korunması, Yapı Yasağı, Kıyı ve Denizde Yapılacak Yapılar” başlıklı 6’ncı maddesinin başlığındaki “denizde” ifadesini de “su alanlarında” olarak değiştirdi. 

6’ncı maddeyi tümüyle değiştiren düzenlemeye göre bundan böyle; denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek. Bu hüküm içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar, sulak alanlar ve Kıyı Kanunu kapsamındaki kıyı ve sahil şeritlerini kapsamayacak. 

ÖNLİSANS VE LİSANS VARSA YEKA ŞARTI ARANMAYACAK

Değişiklik düzenlemesi; YEKA alanı olmasa bile baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde de imar planı yapılmaksızın, hidrolik kaynaklara dayalı önlisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yenilenebilir enerji kaynağına dayalı birden çok kaynaklı üretim tesisi kurulabileceğini de bildiriyor. 

DSİ YA DA SULAMA BİRLİKLERİ TARIMSAL AMAÇLI TESİS KURABİLECEK

Kapsam dahilindeki alanlarda, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne veya sulama birliklerine ait tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DSİ tarafından veya DSİ’nin izniyle sulama birlikleri tarafından da yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurulabilecek. 

BELEDİYELER DE TESİS KURABİLECEK

Ayrıca belediye sınırları içinde kalan ve düzenleme kapsamında sayılan alanlarda de DSİ’nin izniyle ilgili belediyeler ve bağlı kuruluşları yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilecekler.