Enerji Günlüğü - Deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine ilişkin risk değerlendirmesi ve acil müdahale planlarını hazırlayacak kurum ve kuruluşlar en az üç yıl deneyime sahip yeterli bilgi ve donanıma sahip personel istihdam edecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine ilişkin risk değerlendirmesi ve acil müdahale planlarını hazırlayacak kurum ve kuruluşların asgari özelliklerine dair tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu.
Böylece, deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine ilişkin risk değerlendirmesi ve acil müdahale planlarını hazırlayacak kurum/kuruluşlarda aranacak koşulları, çalışma usul ve esaslarını, başvuruların değerlendirilmesi ve denetlenmesine ilişkin hükümler belirlendi.
PERSONEL KOŞULU
21/10/2006 tarihli ve 26326 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 21, 23, 24, 25 ve 57 nci maddelerine dayanılarak hazırlanan bu Tebliğ'e göre, Yeterlik Belgesi almak isteyen kurum/kuruluşların Petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan deniz kirliliği ile ilgili olarak en az üç yıl tecrübeye sahip Çevre Mühendisliği ve Kimya Mühendisliği; Gemi İnşa, Gemi İşletme, Gemi Makinaları ve Deniz Ulaştırma İşletme; Biyoloji ve hukuk fakültesi, uluslararası ilişkiler veya kamu yönetimi bölümlerinden mezun bir personeli istihdam etmesi veya sözleşme yapması gerekiyor.
Risk değerlendirmesi ve acil müdahale planlarına ilişkin çalışma konularında zorunlu istihdam edilen bu personel haricinde Bakanlığın gerekli gördüğü en az lisans seviyesinde eğitim görmüş personeli de istihdam edecek veya sözleşme yapacak.
Personel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen veya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşça yapılan eğitime katılmaları, ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının eğitim ve tatbikatlar ile ilgili yapacağı düzenlemelerle belirlenen sorumlulukları yerine getirmeleri gerekiyor.
BAŞVURULAR BİR AY İÇİNDE DEĞERLENDİRİLECEK
Bakanlığa yapılan başvurular otuz gün içerisinde değerlendirilecek. Eksiklik tespit edilmesi halinde başvuru yapan kurum ve kuruluşlar otuz gün içerisinde eksikliklerini tamamlayacaklar.
Başvurusu Bakanlık tarafından uygun bulunan kurum/kuruluşlara dört yıl süre ile geçerli olmak üzere elektronik ortamda Yeterlik Belgesi verilecek ve Genel Müdürlük internet sitesinde ilan edilecek. Yeterlik Belgesi hiçbir suretle başkasına kiralanamayacak, devredilemeyecek ve satılamayacak.
Kurum ve Kuruluşlar Bakanlık tarafından yapılacak denetimlerde, denetim görevlilerinin istediği bilgi ve belgeleri teminve ibraz edecekler. Yürüttükleritüm çalışmaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet belgesi ve dökümlerini imzalı belgeler halinde beş yıl süre ile muhafaza edecekler.
BELGE İPTALLERİ
Risk değerlendirmesi raporu ve acil müdahale planlarına ilişkin tespit edilen eksiklikler nedeniyle, kurum/kuruluşa Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından iki defa yazılı uyarı yapılmış ise üçüncü defa yazılı uyarı yapılmadan Yeterlik Belgesi iptal edilecek.
Sürekli istihdam edilen ve sözleşme yapılan personelden herhangi birinin işten ayrılmasını veya sözleşmesinin iptal edilmesini bir ay içerisinde Bakanlığa bildirmeyen ve personel eksikliğini tamamlamayan kurum/kuruluşun Yeterlik Belgesi altı ay süre ile askıya alınacak.
Denetim esnasında yetkili bulundurmayan, istenilen bilgi ve belgeleri vermeyen, yükümlülükleri ile ilgili bilgi ve belgeleri sunmayan kurum/kuruluşlara, değerlendirme formuna göre ceza puanı verilecek.Kurum/kuruluşun bir vize süresi içerisinde almış olduğu toplam ceza puanı yüz ve üzeri olması halinde Yeterlik Belgesi iptal edilecek. Ceza puanları yeni vize döneminde sıfırlanacak.
Yeterlik Belgesi iptal edilen kurum/kuruluşa, belgesi iptal edildiği tarihten itibaren bir yıl süre ile belge verilmeyecek.
Bu tebliğin yürürlüğe girmesiyle 10/2/2007 tarihli ve 26430 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planlarını Hazırlayacak Kurum/Kuruluşların Asgari Özelliklerine Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2007/3) yürürlükten kaldırıldı.