Demircan: Elektrik gücü 2035'te 190 bin MW'a ulaşacak

Avrupanın enerji beyin takımı Türkiye'de, SEERC 4. Konferansı'nda buluştu. Enerji Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, 2035 yılında 190 bin MW’lik kurulu güce ulaşmayı planladıklarını söyledi.

Enerji Günlüğü -  Büyük ölçekli elektrik ekipmanı üreticileri ile bu alandaki sistem entegratör ve operatörlerinin üyesi bulunduğu Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi (CIGRE) bünyesindeki Güneydoğu Avrupa Komitesi SEERC 4. Konferansı, İstanbul’da başladı. CIGRE Türkiye Ulusal Komite Başkanı Zafer Benli ev sahipliğinde düzenlenen konferans, 25 ülkeden 600’ün üzerinde uzmanı buluşturdu. EÜAŞ Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) Başkanlığı görevlerini de yürüten CIGRE Ulusal Komite Başkanı Zafer Benli, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine ulaşmak İçin her anlamda önemli adımlar atıldığına dikkat çekti.

ÜLKELERİN ENERJİ STRATEJİLERİ DEĞİŞTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Konferansı açılışında yaptığı konuşmada, dünyada son üç yılda önemli değişiklikler yaşandığının altını çizerek “Pandemi ve sonrası yaşananlardan hidrokarbon fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve düşüşler ile akabinde Rusya Ukrayna arasındaki yaşananlar, ülkelerin mevcut enerji stratejilerinin değiştirilmesine yol açtı. Ülkeler arz güvenliğine ilişkin kendi plan ve programlarını gözden geçirdi, yeni strateji ve taktikler geliştirmeye başladı. Türkiye de bunu yaptı. Ulusal Enerji Planı’nı güncelledi. Enerji Verimliliği Belgesi’ni hazırladı” dedi. 

NET SIFIR İÇİN ÜÇ NOKTAYA DİKKAT

Pandemi sonrası süreçte yaşananların etkisiyle bugün arz güvenliğinin ülkelerin ve ilgili bakanlıklarının en önemli gündem maddesi olduğunu kaydeden Demircan, “Ülkeler yeni strateji oluştururken, 2050 sıfır emisyon hedeflerine bağlı davranmaya başladı. Biz de üç dört noktaya dikkat ettik. Birincisi, daha fazla yenilenebilir enerjiye dayalı güç kapasitesi oluşturulmasını, kurulmasını, ikincisi her ülkenin ihtiyaç duyacağı nükleer kapasitenin oluşturulmasını ve üçüncüsü verimliliğin sağlanmasını önemsiyoruz” diye konuştu. 

2023’TE 190 BİN MW KURULU GÜÇ 

Elektrik depolama, hidrojen ve dijitalleşme gibi alanlardaki gelişmelerin ülkelerin enerji dönüşümü çabalarına katkı sunacağını ifade eden Zafer Demircan, şunları söyledi: 

“Türkiye’nin 2002 yılındaki yüzde 65 kamu ağırlıklı elektrik sektörü, şu anda yüzde 75 özel sektör eliyle yönetilen bir sektör haline geldi. Kurulu güç yaklaşık 30 bin MW’lerden bugün 105 bin MW’ye yükseldi. Bu yapının önemli bir çıktısıydı bu. 2035 yılı için hedeflerimiz var. 105 MW’nin 190 bin MW’ye gelmesini hedefliyoruz. Yeni kapasitenin de yeni stratejiler kapsamında, yenilenebilir kaynaklara dayanmasını istiyoruz. Daha fazla yenilenebilir kapasitenin devreye alınması önemli. 2002 yılında yüzde 15’ler civarında bulunan yenilenebilir enerjiye dayalı kapasite bugün yüzde 55’lerde, 2030’larda yüzde 65’leri hedefliyoruz.” 

2053’TE 20 BİN MW’LIK NÜKLEER KAPASİTE

Konuşmasında arz güvenliği için giderek daha fazla konuşulmaya başlanan nükleer yatırımlarına da değinen Enerji Bakan Yardımcısı Zafer Demircan şöyle konuştu: 

“Arz güvenliğinin sağlanmasında nükleer enerjiyi önemsiyoruz. 2010 yılında ülke olarak önemli bir nükleer proje başlattık. 2053 yılında nükleerde 20 MW’lik güce sahip olacağız. Toplam üç tesis kurmayı düşünüyoruz. İlki Akkuyu Nükleer Güç Santrali. Akkuyu NGS’de önümüzdeki yıl operasyonel faaliyete geçmiş olacağız.” 

“ENERJİ YOĞUNLUĞU YÜZDE 16 AZALACAK”

Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, enerji verimliliği konusuna verilen önemi ifade ederken, 2023-2030 arasında enerji yoğunluğunu yüzde 16’dan fazla azaltmayı hedeflediklerini anlattı. Enerji dönüşümü için “Kolay süreçler değil” ifadesini kullanan Zafer Demircan, “Her ülke için, her sektör için bu dönüşümler zor ve zahmetli geçecek. Ama inanıyorum ki enerji sektöründeki dinamizm beklentilerimizi karşılayacak. Bir yandan yenilenebilir, bir yandan nükleer, bir yandan 2035-2053 arasında sıfır karbon hedefine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. 

“HİDROJEN VE DEPOLAMA ÖNEMLİ”

Hidrojen ve elektrik depolamayı da enerji yönetiminin ilgi gösterdiği “önemli konular arasında” sayan Zafer Demircan, “2035 yılına kadar depolama kapasitesine ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Yaklaşık 1.5 GW’lik elektroliz kapasitesine ulaşabileceğimizi bekliyoruz. Bütün bunlar aslında ulusla enerji eylem planlarında da detaylandırıldı” ifadelerini kullandı. 

CIGRE VE SEERC ENERJİ AKTÖRLERİNE YOL GÖSTERİYOR 

Dünyanın yaşadığı değişim süreci nedeniyle insanlığın mevcut alışkanlıklarından vazgeçtiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Zafer Demircan, “Yeni söylemler geliştirmemiz lazım. Yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümü konularında CIGRE ve benzeri platformlarda tartışmalar yapıldığını da biliyoruz. CIGRE ve SEERC bünyesindeki tartışmaların önemli çıktıları olacak ve bunlar sektör ve karar alıcılar için yol gösterici olacak” dedi.