DEDAŞ Siirt’te il merkezinde kaçak elektrik tüketimini bitirdi

Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta hizmet sunan Dicle Elektrik Dağıtım, yıllardır süren kaçak elektrikle mücadelede kısmi başarılar elde etti. Siirt il merkezinde kayıp kaçak oranı yüzde 6'ya indi.

Enerji Günlüğü - Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, bazı yerleşim birimlerinde kayıp kaçakla mücadele çalışmalarından lokal bazda ciddi olarak olumlu sonuçlar elde etmeyi başardı.

Dicle Elektrik, 2013 yılında tamamlanan özelleşme sürecinin ardından yaptığı teknoloji ve altyapı yatırımları ile görev yaptığı illerden Siirt’te kayıp kaçak oranlarını ve kesinti sürelerini Türkiye ortalamasının altına indirmeyi başardı.

ENERJİ ALTYAPISINDA MODERNİZASYON

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Siirt’in enerji altyapısını modernize etmek ve güçlendirmek amacıyla son 10 yılda 1,5 milyar TL’ye yaklaşan yatırıma imza attıklarını belirtti. Sadece 2024 yılı yatırımlarının 300 milyon TL’yi aştığını ifade eden Arvas, “Bu kapsamda yaptığımız yatırımlarda en büyük kalemi şebeke yatırımları oluşturdu. Bunun yanı sıra küçük ek tesis (KET), modüler hücre, aydınlatma ve sayaç yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

KAYIP KAÇAK ORANLARINDA DÜŞÜŞ

Dicle Elektrik, kayıp kaçak oranını aşağı çekme çalışmalarından olumlu sonuçlar ederken “Kaliteli, kayıpsız ve kesintisiz” elektrik hizmeti sunulan ve 3K olarak adlandırılan pilot alanlarda kayıp kaçak oranları yüzde 3’e kadar düştü. Genel Müdür Yaşar Arvas, “Siirt il merkezinde 2016 yılında yaklaşık yüzde 28 seviyesinde bulunan kayıp kaçak oranını yüzde 6’ya indirdik” dedi.

Elektrik kesinti sürelerini azaltmayı da başardıklarını anlatan Yaşar Arvas, “Çalışmalarımızla Siirt’in enerji arz güvenliğini artırmaya, böylelikle enerji maliyetlerini de düşürerek vatandaşlarımızın enerji ihtiyacını çok daha hesaplı hâle getirmeye devam edeceğiz” dedi.

HEDEF KIRSALDA DA KAÇAĞI DÜŞÜRMEK

Bildirimsiz, uzun süreli elektrik kesintisinin imar içi yerlerde daha az, imar dışı yerlerde ise daha yüksek olduğunu, bunun da tarımsal sulamada kayıt dışı tüketimden kaynaklandığını belirten Yaşar Arvas şöyle dedi: “Kırsalda, özellikle yaz aylarında kaçak trafoların kullanılması şebekeleri son derece olumsuz yönde etkiliyor. Bunun önüne geçebilmek için imar içi alanlarda yürüttüğümüz mücadeleyi kırsal alanlara da taşıyacağız. 3K alanlarında sağladığımız ilerlemeyi düzenli bakım çalışmaları ve şebeke yatırımlarıyla şehrimizin her noktasına taşıma hedefimize ulaşmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz”

Enerji Günlüğü