DEDAŞ Nisan’da Şanlıurfa’da 351 kaçak trafo buldu

Dicle Elektrik’in Nisan ayında Şanlıurfa’da yaptığı denetimlerde 351 adet kayıt dışı trafo tespit edildi.

Enerji Günlüğü - Dicle Elektrik’in Nisan ayında Şanlıurfa’da yaptığı denetimlerde; dağıtım şirketinin bilgisi dışında kurulmuş, kaçak elektrik kullanımı amaçlı 351 adet trafo tespit edildi. 

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ), sorumluluk bölgesindeki kırsal alanda kaçak elektrik kullanımıyla mücadele çalışmaları kapsamında Şanlıurfa’nın Akçakale, Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Harran, Siverek ve Viranşehir ilçelerinde jandarma kuvvetlerinin desteğini alarak rutin kontrol uygulaması yaptı. 

DRONE İLE DENETİM

Drone kullanarak gerçekleştirilen kontrollerde; asgari 100 bin nüfuslu bir ilçeye yetecek, toplamda yaklaşık 53.500 kVA gücünde 351 adet kayıt dışı elektrik trafosu tespit edildi. Kaçak kullanıcıların normalden 9-10 kat fazla enerji tükettiğini, bunun da tedarik sürekliliğini sekteye uğrattığını bildiren yetkililer, Nisan ayı içinde yapılan denetimlerde tespit edilen kaçak trafoların sadece sulama sezonunda çalışsa bile, ekonomiye zararının yılda 200 milyon TL’den fazla olduğunu açıkladı.

Tespit edilen kaçak trafoların tamamının tarımsal sulama amacıyla kurulduğu bildirildi. Ceylanpınar ve Viranşehir’ de 19 kayıt dışı trafoya el koyan dağıtım şirketi, kalan 332 kayıt dışı trafoya da el konması için suç duyurusunda bulundu. 

KAÇAK ORANI YÜZDE 42,8’E DÜŞÜRÜLDÜ

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, kaçak elektrik kullanımına karşı yürütülen mücadele sayesinde kaçak elektrik kullanımının bugüne kadar bölge genelinde %42,8’e düşürüldüğü bildirildi. Açıklamada enerji arz güvenliğine ilişkin, “Bölgede elektriği bu şekilde hunharca ve kaçak kullanan kişiler dağıtım ve iletim hatlarına çok büyük zarar vermektedir. Bu durum bölgedeki abonelerin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanma haklarını yok etmektedir. Özellikle tarımsal sulama döneminde hatlara orantısız aşırı yüklenildiği için meydana gelen arızalar, bu bölgelerdeki dağıtım şebekesinin tamamen çökmesine sebep olmakta ve uzun süreli kesintilere neden olmaktadır. Bu sorun sadece bölgenin değil, ülkenin kesintisiz enerji arzını da tehdit ettiği için bu şekilde kaçak kullanımın devam etmesi durumunda, şebekeye aşırı yüklenildiğinde zorunlu kesintiler de kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda sahada fiili olarak teknoloji destekli kontrollere aralıksız devam ediyoruz. Elektrik hırsızlığı ile mücadelemiz kararlılıkla sürecek” ifadeleri kullanıldı. 

YILDA 210 MİLYON LİRALIK KAÇAK ELEKTRİK

Açıklamada basit bir hesapla tespit edilen elektrik hırsızlığının ekonomik boyutu da gözler önüne serildi. Bu hesaba göre kaçak trafoların harcadığı enerji, saatte yaklaşık 75 bin liraya denk geliyor. Kaçak kullanan biri günde 15 saat tarımsal sulama yapsa, günlük elektrik tüketimi 1 milyon lirayı aşıyor. 

Açıklama şu sözlerle devam etti, “Bedel ödemeden kaçak elektrik kullanan çoğu çiftçi, dinamosunu çalıştırıp belki haftalarca kapatmıyor. Bunun yanında bölgede çiftçilerin çoğu yılda sadece bir ürün ekmiyor. Birçok yerde 2, hatta 3 ürün ekiliyor. Bu sebeple sulama dönemi de uzadıkça uzuyor. Bir yılda kaçak elektrikle 7 aylık sezon boyunca aralıksız sulama yapıldığı var sayıldığında ise günlük 1 Milyon liradan, yılda 210 milyon liradan fazla elektriğin bedelsiz olarak kullanıldığı gerçeği ortaya çıkıyor. Bu gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü kullanılan kaçağın bedelini tüm ülke insanı ödüyor. Vatandaşlarımıza kanunen ve vicdanen kabul edilemez bu suça ortak olmamaları konusunda çağrı yapıyoruz”.