Daron Acemoğlu Nobel Ekonomi Ödülü aldı

2024 Nobel Ekonomi Ödülü , kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Simon Johnson , James Robinson ile birlikte Prof. Dr. Daron Acemoğlu'na layık görüldü.

Enerji Günlüğü - 2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü alanlar arasında 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) akademik kariyerine devam eden Türkiye ve Amerikan vatandaşı Daron Acemoğlu da bulunuyor.

2024 yılı Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi. Toplamda 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) olarak belirlenen Nobel ödülü, kazananlar arasında eşit olarak paylaştırılacak.

Acemoğlu ve Robinson'un 2012 yılında yayımlanan Why Nations Fail: Origins of Power, Poverty and Prosperity (Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri) adlı kitabında, uluslararasındaki refah farklarının ana nedeninin coğrafi, tarihi ya da kültürel faktörler olmadığını; farklılığın temel nedeninin ulusların sahip olduğu ekonomik ve siyasi kurumların niteliğinde yattığını öne sürülüyor. 

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

1967 yılında İstanbul'da doğan Kamer Daron Acemoğlu, ilköğrenimini İstanbul Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda tamamladıktan sonra 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde (1989) tamamladı; yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulundan aldı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. 1993'ten itibaren akademik kariyerine ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü ve 2019 yılında da, üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan enstitü profesörü ünvanını aldı.