Enerji Günlüğü - Transition Zero tarafından yayınlanan bir raporda Türkiye'deki kapasite fazlası kömür santrallerinin yılda 162 milyon euro maliyete yol açtığı öne sürüldü.
The Centre for Research on Energy and Clean (Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi, CREA) ve TransitionZero tarafından yayınlanan rapor, 9 Avrupa ülkesinde; Almanya, Bulgaristan, Çekya, Hollanda, İspanya, İtalya, Polonya, Romanya ve Türkiye’de fosil yakıt kapasitesindeki arz fazlası miktarını hesapladı.
Rapor, Türkiye’deki fosil yakıt kapasitesindeki arz fazlasının yıllık yaklaşık 162 milyon euro tutarında maliyete sebep olduğunu ortaya koyuyor.
Raporun yazarları, Türkiye’deki mevcut kömürlü termik santrallerin yaklaşık %18’inin elektrik üretiminde pik talebi karşılamak için gerekli olmadığını ve bu santrallerin emekliye ayrılması halinde yıllık yaklaşık 155 milyon Euro'luk tasarruf sağlanabileceğini belirtiyor.
TÜRKİYE’DE KÖMÜR SANTRALLERİNİN BAKIM MALİYETİ AB ORTALAMASININ ÜZERİNDE
Rapor Türkiye’deki kömürlü termik santrallerin sabit işletme ve bakım giderlerinin AB ortalamasının üstünde olduğuna dikkat çekiyor; bunun nedeni olarak da ortalama 46.190 EUR/MW’lık yüksek bakım maliyetlerine sahip eski ve büyük bir linyit santralleri filosuna sahip olması gösteriliyor.
FAZLA FOSİL YAKIT KAPASİTESİNİN %77’Sİ KÖMÜR
9 Avrupa ülkesinin elektrik arzından ödün vermeden 48,8 gigawatt'a (GW) yakın fosil yakıt kapasitesinin nasıl işletmeden çıkarılabileceğini ortaya koyan rapor, fazla fosil yakıt kapasitesinin %77'sinin kömürden geldiğini tespit ediyor. Bu santrallerin emekli edilmeleri, ihtiyaç duyulmayan ve yeterince kullanılmayan tesislerde sabit işletme ve bakım maliyetlerini karşılamak zorunda kalmamanın bir sonucu olarak, her yıl 1,9 milyar Euro'luk (2.1 milyar ABD Doları) tasarruf anlamına geliyor.