Çotuker: Lityum demir fosfat tabanlı batarya pazarı hızlı büyüyecek

Otomotiv sektöründe lityum-iyon fosfat batarya sistemleri piyasasının önümüzdeki 5 yıl içinde %18,5 büyüyerek 21 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Enerji Günlüğü - Kontrolmatik İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Osman Çotuker, lityum demir fosfat tabanlı batarya pazarının 2028’de küresel bazda 35 milyar dolara çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Kontrolmatik İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Osman Çotuker, Gaziantep EIF kapsamında düzenlenen oturumda yaptığı sunumda küresel ölçekte depolamanın geldiği yer hakkında bilgi verdi. Çotuker, 2020 yılında küresel bazda yaklaşık 9,5 GWh’lik bir enerji depolama sistemi kurulumu olduğunu kaydederek, bunların büyük bir kısmını şebeke ölçekli depolamalar olduğunu ifade etti. Ticari ve konut uygulamalarının da bunu takip ettiğini belirten Çotuker, “Burda tabiki otomotiv sektörü arındırılmış durumda. Otomotiv her zaman lityum bataryaları birinci sıraya çekiyor” dedi.

LİTYUM-İYON FOSFAT BATARYA SİSTEMLERİ BÜYÜME BEKLENTİSİ 

Lityum-iyon fosfat batarya sistemleri piyasa büyüme beklentisine de değinen Çotuker, 2023 yılında yaklaşık 9 milyar dolar olan otomotiv sektörünün, 2028 yılında 21 milyar dolara çıkmasının beklendiğini kaydetti. 

Çotuker, “Power dediğimiz kısımda yine hala bileşik büyüme oranına göre %9 büyüme bekleniyor. Aerospace kısmında şu anda bildiğim kadarıyla Aspilsan’ın yaptığı özel uçaklarda hızlı şarj edilebilir, güvenilir bir şekilde uçmasını sağlayan batarya teknolojileri çok daha hızlı büyüyecek sistemler. Ama lityum demir fosfat tabanlı bataryalara baktığımızda 2023’te yaklaşık 17 milyar dolar değerinde bir pazarken, 2028’de 35 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. Bu da şu demek oluyor: yakın gelecekte büyümeye hızla devam edecek. Alternatif teknolojiler tabi ki çıkacak. Bu alternatif teknolojiler bugün çıksa dahi malesef bataryada ticarileşme süreçlerinin zaman almasından dolayı en iyi ihtimalle önümüzdeki on yılda hala NMC, lityum, fosfat gibi batarya teknolojilerini kullanıyor olacağız. Arkasından sodyum sülfürler geliyor olacak ama bunlar hala ticarileşmediği için ticari bir alternatif olarak değerlendiremiyoruz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü