COP29’da fosil yakıt lobisi etkili 

COP29'a neredeyse tüm ülke delegasyonlarından çok daha fazla sayıda fosil lobicisinin katılmasına izin verildiği ve bu durumun, fosil yakıt endüstrisinin bu görüşmelerde hala ne kadar etkili olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Enerji Günlüğü - Fosil yakıt lobicileri COP29 iklim görüşmelerinde iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bırakıyor. Kick Big Polluters Out (KBPO) koalisyonunun yeni bir analizine göre, Bakü'deki COP29 zirvesine en az 1,773 fosil yakıt lobicisine erişim izni verildi ve bu da önemli iklim görüşmelerinde her yıl kirleticilerin aşırı büyük varlığının altını çiziyor. 

Bu sayı iklim krizinden en çok etkilenen 10 ülkenin delegelerinin toplamından daha fazla. COP29'da delegasyonu bulunan en kırılgan ilk on iklim ülkesi şunlardır: Çad, Solomon Adaları, Nijer, Mikronezya, Gine-Bissau, Somali, Tonga, Eritre, Sudan ve Mali.

Sadece ev sahibi Azerbaycan (2229), COP30'a ev sahipliği yapan Brezilya (1914) ve Türkiye (1862) tarafından gönderilen delegasyonlar, Bakü'de kayıtlı 1,773 fosil yakıt lobicisinden daha fazla.

ZİRVEDEKİ EN BÜYÜK FOSİL YAKIT LOBİLERİ

COP'a erişim izni verilen en büyük fosil yakıt grubu, aralarında büyük kirleticiler TotalEnergies ve Glencore'dan temsilcilerin de bulunduğu 43 kişiyi getiren Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği oldu.

Japonya delegasyonunun bir parçası olarak kömür devi Sumitomo'yu; Kanada petrol üreticileri Suncor ve Tourmaline'i; Birleşik Krallık 20 lobiciyi; İtalya ise enerji devleri Eni ve Enel'in çalışanlarını getirdi. Chevron, ExxonMobil, bp, Shell ve Eni de toplam 39 lobici getirdi.