Enerji Günlüğü - Dünyannın önde gelen proje mühendislik şirketlerinden Çinli CMEC, Ankara'dan sonra İstanbul'da da ofis açtı. Şirket, Türkiye'deki faaliyetlerini yoğunlaştıracak, bölge ülkelerine de buradan uzanacak. CMEC, Yander Elektrik'in İzmir Bayındır'daki Mersinli Rüzgar Enerji Santrali Projesi'nin yapımını da üstlendi.
Dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan ve 2012’den beri Hong Kong Borsası’nda işlem gören Çin Makine Mühendislik Şirketi CMEC (China Machinery Engineering Corporation), dünyadaki ilk tanıtım toplantısını 17 Eylül 2013’de İstanbul Çırağan Palace Kempinski Otel’de yaptı.
TÜRKİYE’DE İLK TEMSİLCİLİK 30 YIL ÖNCE AÇILDI
CMEC Türkiye Tanıtım Toplantısı’nda konuşan CMEC Başkanı Zhang Chun şunları söyledi;
“Yaklaşık 30 yıl önce temsilcilik ofisimizi açarak adım attığımız Türkiye’de hidroelektrik, termik santraller ve madencilik alanlarında başarılı projeleri hayata geçirdik. Hem DSİ ve TKİ gibi güçlü kamu kuruluşlarıyla hem de 2000’lerden itibaren özel sektör ile dünyada örnek gösterilen ve ödüller alan projeleri işbirliği içinde tamamladık. Bu projelerde zaman zaman uygun finansman imkanlarını da beraberimizde getirdik ve Çin kredisi kullandırdık.
Türkiye bizim için kendisi müthiş bir potansiyel olmakla beraber aynı zamanda bölgedeki konumu itibari ile de çok önemli bir ülke. Bu sebepledir ki dünya tanıtım toplantılarımıza Türkiye’den başladık. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm gücümüzle ve proje finansman imkânlarımızla, “kazan-kazan” modeliyle sizlerle işbirliği yapmaktan ve yatırımlarımızla Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimine katkıda bulunmaktan onur duyacağız.”
CMEC, TÜRKİYE’DE İLK KEZ ÇİN KREDİSİ KULLANDI
1984 yılında, CMEC Türkiye’de bir temsilcilik ofisi açarak ilk adımını atmış oldu. CMEC Türkiye’de DSİ (Devlet Su İşleri) için çeşitli ölçekteki hidro-enerji projelerini başarıyla tamamladı. 1994’te, Türkiye Kömür İşletmeleri için, yurtiçinde imal edilen 18 milyon dolarlık iki kapsamlı kömür madeni ekipmanını kapsayan projede Türkiye’de ilk kez Çin kredisi kullanıldı.
2001 yılından itibaren ise Türkiye’de çok sayıda termo-enerji projesinin yanı sıra bugüne kadar toplamda 12 üniteyi bulan projeyi de gerçekleştirdi. Türkiye’de tamamlanan enerji santrallerinin toplam kapasitesi 2.000 MW’a ulaştı. Halen 1.000 MW’ın üzerinde toplam kapasiteye sahip enerji santralinin inşaatı devam etmektedir.
Bunlara ek olarak CMEC 2003 yılında Türkiye’de alkali maden işlemesi ile enerji santrali için bir EPC sözleşmesi imzalayarak dünyaya öncülük eden bir proje modeline imza attı. 1978 yılında kurulan ve Çin Ulusal Makine Endüstri Kuruluşu’nun da üyesi olan CMEC, 1984 yılından beri Türkiye pazarıyla ilişkilerini geliştirdi. CMEC aynı zamanda Türkiye-Çin ticari ilişkilerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağladı.
CMEC HAKKINDA
Çin’in ilk büyük mühendislik ve ticaret şirketi olan CMEC, geçen 35 yıl içinde yeniden yapılandı. Ana faaliyet alanı müteahhitliğin yanı sıra CMEC mühendislik, ithalat-ihracat, uluslararası fuarcılık, elektrik-elektronik, haberleşme, tesis yapımı ve madencilik konularında 150’den fazla ülkede taahhüt ve hizmet tedarik etmektedir.
Günümüzde temel faaliyet alanı olarak proje mühendisliği ve ticaret olan büyük ölçekli uluslararası bir kuruluş gücüne erişen CMEC anahtar teslimi projelerde proje finansmanı da sağlamaktadır.
Toplantı daha sonra “Çin İhracat Kredi Sigortaları, Politikalar ve Uygulamaları”, “FDI ve Proje Finansmanı Konusunda Rapor”, “Türk Enerji Piyasası Hakkında Rapor” ve “Kömür Kimya Endüstrisi Üzerine Özel Bir Analiz” başlıklarını kapsayan konuların anlatılmasıyla CMEC Türkiye Tanıtım Toplantısı sona erdi.