CLK Akdeniz`de güneş çarpması!

Hasan YİĞİT

Geçenlerde Antalya-Burdur-Isparta bölgesinde elektrik dağıtım faaliyetlerinde bulunan CLK Akdeniz EDAŞ`a gittim. Ziyaretimin nedeni, lisanssız elektrik üretimi başvurularıyla ilgili bilgi almaktı.

Fakat CLK Akdeniz EDAŞ`ta yenilenebilir enerji başvurularından sorumlu bölümde sadece tek bir kişi çalıştığını gördüm. Böyle bir şey nasıl olabilir diye düşündüm. Ancak bu geçici bir durummuş.

Nasıl mı? Meğer, bu bölümde bizi karşılayan bir kişi dışındaki bütün görevliler geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmış.

Doğal olarak bunun nedenini merak ettim. Yani CLK`da yaşanan bu işten çıkarmalarla ilgili oradaki görevlilerden bilgi almaya çalıştım. Ancak yaşananların nedeni sanki devlet sırrı idi ve hiçbir bilgi vermediler.

Tabii daha sonra bu konuyla ilgili araştırmalara giriştim. Sektörde tanıdığım bazı kişileri aradım. Ne ilginçtir ki, sektörde uçan kuştan haberi olanlar bile bu konuyla ilgili bir şey bilmiyordu.

Hatta, geçtiğimiz günlerde Solarex Fuarı için İstanbul`a geldim. Oradaki sohbetlerimizde de gündeme getirdim ama hiç kimsenin bunlardan haberi yoktu.

Solarex Fuarı`nda rastladığım Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) yetkililerinden de bir bilgi alamadım.

Görünüşe bakılırsa, CLK Akdeniz yaşanan bu işten çıkarmaların kamuoyuna yansımaması için elinden geleni yapmış ve başarılı da olmuştu.

Ama bir şeyi unutmuşlar. Çünkü gerçekler kolay kolay gizli kalmaz, er ya da geç ortaya çıkar. Gerçeklere, ya birilerinin araştırmaları sonucunda ulaşılır, ya da beklenmedik anlarda o gerçekler insanın karşısına çıkıverir.

Bizde bu kez ikincisi oldu. Geçtiğimiz günlerde, tesadüfen, bu olayı birinci elden yaşayan bir kişiyle karşılaştık. Olayı bütün ayrıntılarıyla görendik. Kendisine söz verdiğimiz için, olayı anlatan bu kişinin adını veremeyeceğiz.

Kahramanımız CLK Akdeniz EDAŞ`a güneş enerjisi santrali için bağlantı görüşü başvurusunda bulunmuş. Başvurduğu tarihte, kuracağı tesisin bağlanabileceği en uygun trafo merkezinde (TM) boş yer de varmış.

Ancak bir süre sonra, başvuru belgelerinde de belirtilen bu TM’ye değil de, daha uzak (uygunsuz) bir başka TM`ye yönlendirildiğini görmüş. Ancak yazıda belirtilen TM`deki bağlantı kapasitesinin dolu olduğunu da görünce, kahramanımız bu yazıya bir anlam verememiş.

Bunun üzerine olayı kurcalamaya başlamış. Bağlantı talep ettiği TM`deki kapasitenin, kendisinden sonra başvuran bir başka yatırımcıya tahsis edildiğini görmüş. Yani, CLK Akdeniz EDAŞ görevlileri ilgili yönetmeliğe aykırı şekilde, başvuru sıralamasında daha geride bulunan bir yatırımcının bağlantı kapasitesi başvurusuna onay vermişler.

Durumu öğrenen kahramanımız, EPDK`ya şikayette bulunmuş. Yapılan soruşturmadan sonra CLK Akdeniz EDAŞ`ın o bölümdeki çalışanlar derhal görevlerinden alınmış. Hatta bazıları da işten çıkarılmış.

Dağıtım şirketlerinde yaşanan bu ve benzeri sorunların CLK Akdeniz EDAŞ`la sınırlı olmadığını da söyleyelim. Zira Solarex Fuarı`nda TEDAŞ yetkililerinin yaptığı sunumun ardından dinleyicilerden gelen soruların çoğu, güneş enerjisi yatırımcılarının dağıtım şirketlerinin uygulamalarına ilişkin şikayetlerini de içeriyordu.

TEDAŞ yetkilileri de dağıtım şirketleriyle ilgili çok şikâyet aldıklarını belirtti. EDAŞ`larla ilgili soruşturma yetkisinin de Bakanlık tarafından kendilerini verildiğini vurguladılar.

TEDAŞ yetkilileri Dağıtım Şirketleri ile ilgili şikâyetleri daha etkili ve resmi olması için BİMER ve TEDAŞ Web Sayfası`nın Bilgi Edinme Menüsünden şikâyet etmelerini tavsiye etti.

Sonuç: Güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurmak isteyenler, dağıtım şirketleriyle ilgili yaşadıkları sorunları hiç çekinmeden TEDAŞ`a ve EPDK`ya ulaştırmalılar. Aksi takdirde, EDAŞ`lardaki keyfiliklerin önüne geçmek hiç de kolay olmayacaktır.

Bu arada, yaşadığınız benzeri olumsuzlukları bizimle paylaşırsanız, burada değinmeye çalışırız.

e-posta: 
bilgi [at] enerjigunlugu.net; 
hasan.yigit [at] gmx.de