Çırpılar Termik Santali çevre raporu yarın değerlendirilecek

Enerji Günlüğü - Çanakkale Kazdağları’na yapılması planlanan 200 MW’lık kömür yakıtlı Çırpılar Kömürlü Termik Santrali için hazırlanan...

Enerji Günlüğü - Çanakkale Kazdağları’na yapılması planlanan 200 MW’lık kömür yakıtlı Çırpılar Kömürlü Termik Santrali için hazırlanan ÇED Raporu yarın incelenecek.

Taşzemin inş. Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından Çanakkale İli Yenice İlçesi Çırpılar Köyü yakınlarında kurulması planlanan Çırpılar Termik Santrali (200MWe/203MWm/570MWt) Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi Projesi Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nu değerlendirmek için İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK)13 Eylül’de toplanacak.

Termik santralde 845.23 hektarlık kömür sahası içerisinde işletme izni alınan sahada üretilen kömür kullanılacak. 200 MW lık termik santralde yılda yaklaşık 1.375.554.136 kWh elektrik üretilecek.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

Türkiye’nin en değerli ve en önemli orman varlıklarından olan Kazdağı’nda, kömürlü termik santrallerin yaratacağı kirliliğe karşı yine harekete geçen yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşları, yılda 1.3 milyon ton kül üretecek olan projenin ÇED Raporu’nun onaylanmamasını talep ediyor.

Toplantıya katılım gösterecek olan yerel hareketler, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar aynı zamanda resmi itiraz dilekçelerini toplamaya ve BİMER üzerinden yetkililere iletmeye başladı. Yılda 3.5 milyon ton kömür yakacak olan proje, Kazdağları’nda tarımı, hayvancılığı, insan yaşamını ve doğayı tehdit ediyor. Projenin ÇED Raporu’nda ise ortaya çıkacak olumsuz sosyal ve ekonomik etkilerden bahsedilmiyor.

Çırpılar Termik Santrali’ne neden karşı çıktıklarını yorumlayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Süheyla Doğan “Çanakkale’nin en önemli sorununun hava kirliliği olduğu Bakanlığın raporlarında zaten ortaya konulmuş durumda. Rapora göre hava kirliliğinin sebebi ildeki termik santraller. Çan’da bir kömür santrali işletmede, bir diğeri de inşa halindeyken 50 km ötede Yenice’ye yeni bir santral yapılması planlanıyor.” dedi.

KALİTESİZ KÖMÜR YAKILACAK

350Ankara.org’dan İklim ve Enerji Danışmanı Önder Algedik “Yöreden çıkarmaya çalıştıkları kömürün kalitesi ÇED raporunda ortaya konulmuş. 1000 kalorilik çok düşük kaliteli ve yüksek sülfür oranı ile kirletici değeri çok yüksek bir kömürü yakıp elektrik üretmenin Yenice’ye çok zararı var. Hava kirliliğiyle, külüyle, tüketeceği suyla bu yöreyi her yönden olumsuz etkileyecek. Bu kalitesiz kömür için doğayı, iklimi feda etmenin anlaşılabilir bir yanı yok” dedi.

TEMA Vakfı Çanakkale il temsilcisi Hakan Karan ise “Termik santral saatte 459 metreküp su tüketecek ve çiftçilerimizin tarım alanlarını sulamak için kullandığı göletin suyunu kullanacak. Çiftçinin suyunun termik santrale verilmesi kabul edilemez” diye ekledi.

Projenin çevresel etki değerlendirmes kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki ilk inceleme ve değerlendirme toplantısının Şubat 2016’da yapılması planlanmış ancak Agonya Ovası’ndan 67 muhtarın imzaları ilgili 8 kuruma iletilerek toplantı Mart 2016’ya ertelenmişti. Mart 2016’da yapılan ilk toplantıya katılan yöreden vatandaşların ve milletvekillerinin itirazları ile ÇED süreci durdurulmuştu. Son olarak ise, Ocak 2017’de yapılması planlanmış, sivil toplum örgütleri projeye karşı kampanya başlatmış ve #KazdağıHepimizin demişti. Devamında ise ilgili İDK toplantısı Bakanlık tarafından süresiz ertelenmişti.

ÇANAKKALE'YE YAPILACAK TERMİK SANTRAL İÇİN İNCELEME TOPLANTISI