Çin`de Alstom’un en büyük hidroelektrik tesisi açıldı

Enerji Günlüğü - Dünyanın önde gelen hidroelektrik ekipman tedarikçisi ve hizmet sağlayıcısı konumundaki Alstom, en büyük hidroelektrik sanayi tesisini...

Enerji Günlüğü - Dünyanın önde gelen hidroelektrik ekipman tedarikçisi ve hizmet sağlayıcısı konumundaki Alstom, en büyük hidroelektrik sanayi tesisini Çin'de açtı. 

Alstom'dan yapılan açıklamaya göre, Çin’in Tianjin kentinde yer alan Alstom’un en büyük hidroelektrik sanayi tesisi törenle açıldı. Açılışa Alstom Başkan ve CEO’su Patrick Kron ve Alstom Yenilenebilir Enerji Sektörü Başkanı Jérôme Pécresse de katıldı.

100 MİLYON EURO'LUK YATIRIM

100 milyon Euro yatırım yapılan bu yeni tesis ile Alstom, Çin’de giderek artan hidroelektrik ihtiyaçlarını karşılamayı ve hidroelektrik alanında bölge genelinde büyümeyi amaçlıyor. Tianjin tesisi toplam 250 bin metre karelik bir alanda yer alıyor ve sahada 400’den fazlası mühendis olmak üzere yaklaşık 2 bin Alstom çalışanı istihdam ediliyor.

Alstom geçtiğimiz günlerde, Tianjin tesisinde, Çin’in Xiangjiaba Hidroelektrik Santrali için 800 MW sınıfı dört adet ünite tedarik etti. Dünyanın en güçlü hidroelektrik üretimini yapan bu üniteler, böylesine büyük makineler için rekor bir sürede teslim edildi.

YILDA 26 TÜRBİN TESLİMATI

Ortalama olarak her iki ayda bir ünite teslimatı yapan Alstom, halihazırda işletmede olan, bu kadar güçlü üniteleri teslim eden tek üreticidir. Faz II projesinin tamamlanması ile birlikte yeni sahada iki adet yeni ve son teknoloji ayaklı köprülü vinç dahil olmak üzere 19 adet ağır makine olacak, yıllık bazda 26 adete kadar türbin ve jeneratör ünitesi teslim edilebilecek.

TÜRBİNLERE ÖLÇEKLİ MODEL TESTLERİ

Asya pazarında her tür hidroelektrik ekipmanının araştırma ve geliştirme ihtiyaçlarını karşılayacak yeni global teknoloji merkezinde; Francis ve Kaplan türbinlerinin ölçekli model testlerinin yanı sıra, hidroelektrik türbin ve jeneratörlerinin mekanik, hidrolik ve elektrik alanlarında Ar&Ge çalışmaları yapılacak. Bu merkez başta Grenoble’da (Fransa) olmak üzere Avrupa ekipleri ile yakın temas halinde, Alstom’un küresel Ar&Ge ağının bir parçası olacak.

FABRİKA KARBON SALIMINI AZALTACAK

Toprak kaynaklı ısı pompaları, çift yalıtım, ısı geri kazanım sistemleri, yağmur suyu geri dönüşümü, fabrikanın tamamına ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma amaçlı elektrik enerjisi sağlayan doğal ışık panelleri ve solar fotovoltaik paneller gibi mimari yenilikler sayesinde bu yeni atölye; yılda 10 bin tonun üzerinde CO2 emisyon azaltımı sağlayabilecek.

Alstom Başkan ve CEO’su Patrick Kron "Alstom, Çin’deki birçok önemli enerji projesi için gelişmiş ve güvenilir teknolojideki uzmanlığını kullandı. Tianjin tesisinin açılışı, Alstom’un Çin’deki gelişimine yönelik önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Dünya klasmanındaki bu fabrika, Çin’in sürdürülebilir kalkınma hızına katkı sağlamamıza olanak sağlayacaktır" dedi.

ÇİN 40 GWH'LİK HES KURACAK

Dünyanın en büyük hidroelektrik üreticisi olan Çin, 12. Beş Yıllık Enerji Geliştirme Programına göre, hidroelektriği daha fazla teşvik edecek. 2015 yılına kadar ülkedeki konvansiyonel hidroelektrik ve pompajlı hidrolik santralin toplam kapasitesi sırasıyla 260GW ve 30GW’ye ulaşacak. Çin, 2015 yılına kadar 30GW konvansiyonel ve 10GW pompajlı hidrolik santral kurmayı planlıyor. 18 yıldır Çin’de hidrolik faaliyetlerde bulunan Alstom, büyük hidroelektrik ekipmanlarında, ülkedeki toplam kurulu gücün %20’lik kısmını almış durumda olduğunu duyurdu.

ASYA GENELİNDE BÜYÜME POTANSİYELİ

Gelişen Çin piyasasına ek olarak, Asya genelinde büyük bir potansiyel de söz konusudur. Asya, toplam hidroelektriğin %26’sından fazlasını üreterek, 2009 yılında dünyanın en büyük hidroelektrik kaynağı olmuştur. 2035 yılına kadar, bu ülkelerin ek küresel kapasitenin %85’ine tekabül etmesi bekleniyor. Örneğin, Laos’ta 10 GW ve Myanmar’da 30 GW’nin üzerinde potansiyel hidroelektrik projesi mevcut.

ALSTOM'U GÜNEYDOĞU ASYA'DA DA BÜYÜTECEK

Alstom’un Yenilenebilir Enerji Sektörü Başkanı Jérôme Pécresse, Çin'de kurulan yeni tesisin Alstom’un teknolojisini ve inovasyonlarını yerel müşterilerinin ayağına götürme konusundaki taahhüdünü gösterdiğini belirtti. Jérôme Pécresse "Tianjin tesisi, şu anda eksiksiz bir dizi faaliyeti ile tam bir hidroelektrik katmadeğer zinciri sunuyor. Bu tesis, Alstom’un Çin ve Güneydoğu Asya pazarında büyümesinde çok önemli bir rol oynayacaktır" diye konuştu.

DÜNYA GENELİNDE YÜZDE 25 PAY

Dünyanın önde gelen hidroelektrik ekipman tedarikçisi ve hizmet sağlayıcılarından biri konumundaki Alstom, hidroelektrik türbin ve jeneratörleri alanında dünya genelindeki toplam hidroelektrik kapasitesinin yüzde 25’inden fazlasını temsil ediyor.