Çin toryum yakıtlı nükleer reaktörünü test edecek

Çin, uranyum yerine toryumla çalışan ve tuz eriyiği kullanan ilk nükleer reaktörünü bu ay test edecek.

Enerji Günlüğü - Çin, uranyum yerine toryumla çalışan ve tuz eriyiği kullanan ilk nükleer reaktörünü bu ay test edecek.

Dünyanın içinde bulunduğu enerji dönüşümü sürecinde Çin, deneme niteliğinde tesis ettiği nükleer reaktörünü bu ay içinde test edecek. Söz konusu reaktör, yakıt olarak uranyum yerine radyoaktif bir element olan toryumu kullanan ve soğutma amacıyla su kullanmayan ilk reaktör olma özelliğini taşıyor. 

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, test başarılı geçtiği takdirde, 2030 yılından itibaren seri halinde toryum reaktörleri üretilecek. 

Toryum daha önce çok nadiren de olsa bazı reaktörlerde denenmişti. Ancak Çin, bu teknolojiyi ticari amaçlarla kullanma aşamasında bulunan ilk ülke. 

REAKTÖRDE SU YERİNE ERİMİŞ TUZ KULLANILIYOR

Toryum reaktörünün bir diğer yeni özelliği de reaktörün içinde soğutucu su yerine erimiş tuzun dolaşıyor olması. Ayrıca toryum reaktörü, toryumun uranyumdan çok daha kolay bulunur olma avantajına sahip olması nedeniyle esas itibarıyla daha ucuz ve daha güvenli nükleer enerji üretme potansiyeline sahip. Bu avantajların da ötesinde, bu tür bir reaktörün uzun ömürlü radyoaktif atıkları da daha düşük miktarda oluyor. 

İLK AŞAMADA KAPASİTE 2 MW OLACAK

Çin'in Gansu eyaletindeki Wuwei kentinde inşa edilen tuz eriyiği kullanan ilk toryum reaktörü için yaklaşık 400 milyon euro harcama yapıldı. Reaktör, başlangıç aşamasında ancak bin hane için yeterli olacak 2 megawatt (MW) kapasitede enerji üretecek. Ancak test başarıyla sonuçlanırsa gelecekteki toryum reaktörleri 373 MW kurulu güce ulaşabilecek. Bu şekilde yüz binlerce haneye elektrik enerjisi sağlanabilecek.