Çin tatlı su kaynaklarında yüzer GES ve RES’leri yasakladı

Çin Su Kaynakları Bakanlığı, tatlı su kaynakları üzerine rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurulumlarını yasakladı. Mevcut santraller ise denetlenecek.

Enerji Günlüğü - Çin, nehirler, göller ve rezervuarlar üzerine rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin kurulumunu yasakladı. 

Çin Su Kaynakları Bakanlığı (MWR), rüzgar ve güneş enerjisi projelerinin nehirler, göller ve rezervuarlar üzerine inşa edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bakanlık, bu tür tatlı su kaynaklarında inşa edilen santrallerin de yerel yönetimler tarafından kesinlikle kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. 

Son birkaç yılda, ülkenin karbonsuzlaşma hedefi kapsamında, bazı nehir ve göl alanlarında güneş ve rüzgar projelerinin inşa edildiği belitilen açıklamada, "Bu artık yasak” denildi. 

Güneş ve rüzgar projelerinin suyun düzenli akışını engelleyebileceğine ve nehir kıyılarına ve bentlere zarar verebileceğine işaret eden Bakanlık, yasağın taşkın yönetiminde önemli rol oynayan su kütlelerinin hidrolojik bütünlüğünü korumak için alındığını belirtti.

YASAK MEVCUT YÜZER GES’LERİ ETKİLEDİ

Çin’in bu yeni politikası, kurulu yüzer GES santralleri üzerinde anında bir etki yarattı. Jiangsu eyaletindeki Tiangang Gölü yüzer güneş enerjisi projesine, Mayıs ayı sonuna kadar taşkın kanallarında bulunan tüm güneş enerjisi ekipmanını sökmesi emri verildiği kaydedildi. Ayrıca 1,1 milyar dolar değerindeki projede yıl sonuna kadar gölün diğer tüm alanlarındaki güneş enerjisi ekipmanının kaldırması ve yeniden düzenlemesi emredildi. Proje 2017 yılında Çin Ulusal Enerji İdaresi tarafından onaylanarak çevresel etki değerlendirme onayını almıştı. Ancak, su yetkililerinden izin almamıştı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YÜZER GES’İ ÇİN’DE

Günümüzde 35'ten fazla ülkede tahmini 350 yüzer güneş enerjisi sistemi bulunuyor. Bunların toplam kapasiteleri ise geçen yılın sonlarında 2 bin 600 MW olarak hesaplanıyor. Dünyanın şu anda işletmedeki en büyük yüzer güneş santrali, Doğu Çin'deki Anhui'de su basmış eski kömür madenlerinde kurulan 150 megavat kapasiteli santral. 

YÜZER GES’LERİN DEZAVANTAJLARI

Yüzer güneş santrallerinin maliyeti toprak zemine kurulan santrallerden %10-20 daha yüksek. Ayrıntılı bir çalışma yapılmamış olsa da yüzer GES’lerin çevreye zararları da olabileceği kaydediliyor. Deniz suyunun ısısının değişmesinin balıkçılara zarar verebileceği, ayrıca deniz yosunlarının üremesine zarar vererek deniz ekosistemini bozabileceği belirtiliyor. Yine Afrika'da, bazı yüzer GES’lerin timsahların veya suaygırlarının saldırısına uğrama riski altında olabileceği ifade ediliyor. Yüzer GES’lerin bu hayvanların ve diğerlerinin suya erişimini azaltabileceği de dillendiriliyor.

YÜZER GES’LERİN AVANTAJLARI

Ancak bazı avantajları da bulunuyor. Yüzer güneş santralleri arazi işgal etmiyor, toz kirliliğinden daha az etkileniyor ve arazi tesviyesi veya ağaçların ve binaların kaldırılmasını gerektirmiyor. Ayrıca, su karadan daha soğuk olduğu için genellikle daha yüksek bir enerji verimine sahipler. 

Enerji Günlüğü