Çin malı EV ithalatçısı 20 adet servis istasyonu kurmak zorunda

Bazı ülkelerden yapılacak elektrikli otomobil ithalatı izne tabi kılındı. Ayrıca bu ithalatçılar yurt çapında en az 20 adet servis istasyonu kuracak.

Enerji Günlüğü - AB ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışındaki ülkelerden yapılacak elektrikli otomobil ithalatı izne tabi kılındı. Bu araçları ithal edenler yurt çapında en az 20 adet servis istasyonu kuracak.

Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2023/22), Ticaret Bakanlığı tarafından, 28 Aralık 2023 günü yürürlük kazanmak üzere yayımlandı. 

Yeni düzenleme, Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışındaki ülkelerden yapılacak elektrikli otomobil ithalatını izne bağlıyor. Dolayısıyla Çin Halk Cumhuriyeti’nden ithal edilen elektrikli araçlar da Tebliğ kapsamında yer alıyor. 

7 BÖLGEDE EN AZ 20 SERVİS VE BAKIM İSTASYONU

Tebliğ uyarınca AB ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışındaki ülkelerde üretilen ve Türkiye’ye gönderilen elektrikli otomobilleri ithal edenlerin bağımsız tamir, bakım ve servis istasyonları kurması zorunlu olacak. 

Tebliğe göre ithalatçı şirketin; ithal edilecek elektrikli araçların satış sonrası montaj, bakım ve onarım işlemlerinin yapılabileceği TS-12047 ve TSE-K-646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 adet yetkili servis istasyonu kurması ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) aracılığıyla bu durumu belgelendirmesi zorunlu olacak. 

Dolayısıyla halihazırda hizmet veren başka bir bakım, onarım ve servis istasyonu ile anlaşma yapmak gibi çözüm yolları söz konusu olamayacak. 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGELİ PERSONEL ŞARTI 

Söz konusu ülkelerden ithal edilecek elektrikli araçların üreticisinin Türkiye’de yerleşik bir yetkili temsilcisi olması da gerekecek. Ayrıca batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin ithalatçı şirket tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi de şart olacak. 

İthal elektrikli araçların alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin de TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması gerekecek. 

TÜRKÇE ÇAĞRI MERKEZİ HİZMETİ VERİLECEK

Bakım, onarım ve servis istasyonlarında çalışacak personelin de mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması şart olacak. Öte yandan kapsam içindeki ülkelerden elektrikli araç ithal eden şirketler, Türkçe hizmet veren ve en az 40 personel çalıştıracakları çağrı merkeziyle de hizmet vermek zorunda olacaklar. Ayrıca her bir marka için farklı çağrı merkezi oluşturulacak.