Enerji Günlüğü - Çin, Pakistan ile Malakka Boğazı'ndan geçmeden Körfez ülkelerinden petrol alabilme olanağı sağlayacak bir ticaret koridoru inşa edecek.
Çin mallarının Hint Okyanusu'na direkt olarak indirilip oradan da Körfez ülkelerinden petrol yüklemesi yapılmasını sağlayan koridor için Çin, 2015 Mayıs'ında Pakistan ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde 50 milyar euro değerinde Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru inşa edecek.
Bir tür Çin Marshall Planı gibi düşünülebilecek proje kapsamında 37 özel bölgede şirketler kurulacak, yeni elektrik kabloları, iletişim ağları, karayolu ve demiryolu şebekesi oluşturulacak. Buna karşılık Çin, Pakistan'ın en güneydeki noktası olan Gwadar limanında Hint Okyanusu'na erişim elde edecek. Himalayalar'ın kuzey tarafındaki Şincan'ın Kaşgar'ından yola çıkan Çin malları Gwadar'a kadar 2.500 km kat ederek taşınacak.
Bu koridor, 2013'te Şi Jinping'in açıkladığı 6 ipek yolunun en önemlisi. Çünkü bu koridor olmasa mallar, Kanton üzerinden taşınıp 3.500 km yol yapılarak denize varacak ama bir de Hint yarımadasını güneyden dolaşarak aynı noktaya gelmek zorunda kalacak. En az bunun kadar önemli olan da, Körfez ülkelerinden alınacak petrolün de, yine aynı yolla, Malakka Boğazı'ndan geçmeden Çin'e ulaştırılabilme olanağı.
700 BİN PAKİSTANLIYA İŞ OLANAĞI SAĞLANACAK
Bu anlaşma çerçevesinde ayrıca nüfusunun dörtte biri yoksulluk eşiği altında yaşayan Pakistan’da 2030 yılına kadar 700.000 kişiye istihdam sağlanacak. Çinli Xinyuan Şirketi şimdiden, Pakistan'ın Pencap Eyalati'ndeki Tarnol kenti dolaylarında, bir yıldır işçiler için baraka inşa ediyor. Buralarda kalacak olan on binlerce işçi karayolu, elektrik santralı, baraj, demiryolu inşaatında çalışacak.