Çin karbon izleme uydusu fırlattı

Çin, karasal ekosistem karbon izlemesi için uydu fırlattı. Uydu, çevre koruma, ölçme ve haritalama, meteoroloji, tarım ve afet azaltma gibi alanlarda destek sağlayacak.

Enerji Günlüğü - Çin, atmosferdeki karbondioksit dağılımı ve yoğunluğunu belirlemek için yeni bir uydu fırlattı.

2030 yılına kadar karbon emisyonlarını zirveye çıkarmayı, 2060 yılına kadar da karbon nötr hedefine ulaşmayı planlayan Çin, Kuzey Çin'in Shanxi Eyaletindeki Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi'nden bir karasal ekosistem karbon izleme uydusu ve diğer iki uyduyu başarıyla fırlattı. Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, uydular, Long March-4B taşıyıcı roketi ile fırlatıldı ve planlanan yörüngeye başarıyla girdi. 

AFETLER AZALTILACAK

Karbon izleme uydusu esas olarak karasal ekosistem karbon izleme, karasal ekoloji ve kaynakların araştırılması ve izlenmesi, büyük ulusal ekolojik projelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi için kullanılacak. Ayrıca çevre koruma, ölçme ve haritalama, meteoroloji, tarım ve afet azaltma gibi alanlarda operasyonel destek ve araştırma hizmetleri de sağlayacak. 

Uydu, lazer, çok açılı, çok spektral, hiperspektral ve polarizasyon gibi kapsamlı uzaktan algılama araçlarıyla bitki örtüsü biyokütlesini, atmosferik aerosol ve klorofil floresansını algılayabiliyor ve ölçebiliyor. Ayrıca, küresel orman karbon yutaklarının çok faktörlü uzaktan algılama bilgilerini elde edebiliyor ve karbon yutağı ölçümünün verimliliğini ve doğruluğunu artırabiliyor. Böylece uydu, Çin’in iklim kriziyle mücadele çabalarına destek sağlayabilecek.