Enerji Günlüğü - Çin, hava kirliliğini azaltmak için fosil yakıtla çalışan araçların üretimini yasaklamayı ve bunun yerine elektrikli araçların üretimi teşvik etmeyi düşünüyor.
Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, Dünyanın en büyük otomobil piyasası olan Çin, fosil yakıtla çalışan araçların üretimini yasaklamayı düşünüyor. Kirlenmeyi azaltmak için, fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli araçların üretimi teşvik edilecek. Bu perspektif, Fransa ve İngiltere'nin, kirletici gaz emisyonunu bitirme amacıyla, 2040'tan itibaren petrol ve dizelle çalışan araçların satışını yasaklama planıyla örtüşüyor.
Çin hükümeti, dizel ve benzinli otomobillerin üretimini ve satışını yasaklama planlarını değerlendiriyor ancak zaman çizelgesi ve ayrıntılar henüz açıklanmadı. Çin’de yeni enerji araçlarının kullanımını teşvik etmek için, vergi istisnaları, araba alımları için indirimler ve kamu satın alımları da dahil olmak üzere bir dizi politika uygulanıyor. Geçtiğimiz yıl Çin, bir önceki yıla göre % 53 artışla 507.000 yeni enerji aracı sattı. Resmi verilere göre, tam elektrikli araç satışı, yıllık % 65.1 artışla 409.000'e yükselirken yeni enerji aracı satışlarının % 80'ini tam elektrikli araçlar oluşturdu.
12 BİNDEN FAZLA ŞARJ İSTASYONU KURULACAK
Bu çerçevede Devlet Konseyi tarafından hazırlanan bir rehbere göre, Çin 5 milyondan fazla yeni enerji aracının ihtiyacını karşılamak için 2020'den önce 12.000'den fazla yeni şarj istasyonu kuracak.
Çin’de bu yılın Ekim ayı sonuna kadar, elektrikli otomobiller için 195.000 kamu şarj ünitesi inşa edildi, bu rakam Ekim 2016 sonuna göre yüzde 82 daha fazla. Bu dönemde inşa edilen özel şarj ünitelerinin sayısı ise yıllık % 214 artışla 188.000'e ulaştı.
Bu arada Volvo, Çin'de ilk %100 elektrikli otomobillerini 2019'da sunacak. Ford ise ilk hibrid araçlarını gelecek yıl pazarlayacak ve 2025'te Çin'de bulunacak bütün araçlarının %70'i elektrikle çalışanlardan oluşacak.