Çin EV ithalat tedbirleri için Türkiye’yi DTÖ’ye şikayet etti

Çin, elektrikli araç ithalatında uyguladığı gümrük tedbirleri için Türkiye’yi DTÖ’ye şikayet etti.

Enerji Günlüğü - Çin, elektrikli araç ithalatında uyguladığı gümrük tedbirleri için Türkiye’yi DTÖ’ye şikayet etti.

Çin Halk Cumhuriyeti, Çin malı elektrikli araçlarla ilgili gümrük tarifeleri nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti’ni Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti. 

Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülkede uygulanan benzer tarifeler nedeniyle rekabet imkanları zayıflayan Çin, uluslararası ticarette haksızlığa uğradığını düşünüyor. Çin tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin uyguladığı ithalat tedbirlerinin ayrımcı uygulamalar olduğu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı, olduğu kaydedildi.

Dünya Ticaret Örgütü’ne göre uluslararası serbest ticaret ilkeleri doğrultusunda, korumacı ticaret tedbirleri almak prensip olarak uygun görülmüyor. Çinlilerin Türkiye'yi DTÖ kurallarına uymaya ve ithalat tedbirlerini kaldırmaya davet eden açıklamasında, Türk hükümetinden de bir cevap bekledikleri bildirildi. 

Türk tarafı açıklamaya henüz bir cevap vermedi. Türkiye Haziran 2024’te Çin'den yapılan araç ithalatına %40 ek tarife uygulamaya başlamıştı. Ağustos’ta ise plug-in hibrit araç ithalatına yönelik sert ithalat tedbirleri getirmişti.

BİRÇOK ÜLKE BENZER TEDBİRLER ALIYOR

İthalatçı birçok ülke ise Çin hükümetinin ekonomik nedenlerle elektrikli araç üretimine büyük sübvansiyonlar uyguladığını ve rakip ülkelerde üretilen araçların rekabet etmekte zorlandığını öne sürüyor. 

Öte yandan Türkiye, 2024 yılında Çinli otomobil üreticileriyle çok sayıda görüşmeler yaptı ve Türkiye’de yatırım çağrılarında bulundu. Çinli BYD ile bir anlaşma imzalayan Türkiye, geçen hafta Chery ile de yatırım görüşmelerinin son aşamasında olduğunu duyurdu. 

Çin'in DTÖ'ye sunduğu şikayet mektubu; DTÖ mevzuatında yer alan ticaret anlaşmazlığı sürecinin ilk resmi adımı olarak uygulanıyor. Şikayet mektubu bazı durumlarda bir pazarlık masası oluşmasına vesile olduğu için; sorunun çözülmesine yetebiliyor. 

Çin Mart 2024’te güneş enerjisi panelleriyle ilgili ve bu kez anlaşmazlığın aksi tarafında konumlandığı; ABD’nin yerli üreticilerini desteklediği sübvansiyon uygulamalarına karşı benzer bir şikayette bulunmuştu.