Çin AB'nin EV’lerdeki gümrük vergilerini şikâyet etti

Çin hükümeti, AB’nin Çin malı elektrikli araçlara yönelik ek vergi uygulamasını DTÖ’ye resmen şikâyet etti.

Enerji Günlüğü - Çin hükümeti, AB ülkelerinin Çin malı elektrikli araçlara yönelik gümrük vergilerine karşı DTÖ’ye resmi bir şikâyette bulundu. 

Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) Çin menşeli elektrikli araçlara (EV) yönelik gümrük vergilerindeki artışlara karşı Dünya Ticaret Örgütü’ne resmi bir şikâyet mektubu gönderdi. 

Çin hükümeti AB’nin gümrük vergilerini herhangi bir gerekçeye dayanmadan arttırmasının, DTÖ kuralları başta olmak üzere ithalat ve ihracatla ilgili uluslararası kuralların ihlali olduğunu düşünüyor. Şikayet mektubu; gümrük vergilerindeki adaletsiz artışın küresel elektrikli araç endüstrisinin gelişimini de engellediğini öne sürüyor ve söz konusu vergileri ticaret korumacılığı olarak nitelendiriyor. 

YÜZDE 45,3’E VARAN GÜMRÜK VERGİSİ SÖZ KONUSU

AB, 01 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren ek gümrük vergileri uygulaması kapsamında, Çinli devlet otomotiv şirketi SAIC Motor için %35,3’lük ilave vergi koydu. Bu oran AB’nin elektrikli araçlar için belirlediği en yüksek gümrük vergisi oranı. Çinli Geely ve BYD şirketleri ise sırasıyla %18,8 ve %17 oranlarında ek vergi ödeyecekler. Çin’de üretilen ve AB’ye elektrikli araç ihraç edilen birçok şirket için ek gümrük vergisi %20,7 olarak uygulanıyor. Çin’de üretilen Tesla markalı EV’lerin ek gümrük vergisi oranı ise %7,8'e indirildi. Bu oranlar, AB’nin ithal ettiği bütün araçlar için zorunlu olan %10'luk standart gümrük vergisine ek olarak uygulanıyor. Yani ek gümrük vergisiyle birlikte örneğin SAIC marka elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergisi, %45,3 düzeyine çıkmış oldu. 

AB GÜNEŞ PANELİ ÖRNEĞİNDEN DERS ALMIŞ

İlave gümrük vergisi uygulaması yürürlüğe girmeden önce, Çin ve AB arasında uzlaşma arayışıyla yoğun bir görüşmeler trafiği yaşandı. Ancak bu görüşmeler bir uzlaşma noktasına varmadı. Çin tarafı esas olarak makul ve standart bir gümrük vergisi oranı belirlenmesini talep ediyor. AB tarafı ise güneş paneli örneğinden hareketle; uzlaşma ihtimalini mümkün görmüyor. Geçmişte güneş enerji panelleriyle ilgili minimum gümrük vergisi belirlenmiş; ancak AB'deki güneş enerjisi piyasasının %90'ı, Çinli markaların hakimiyetine girmişti.

GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, bundan sonraki süreçte AB’nin, Çin’e heyetler göndereceğini; tarafların ticari ilişkilerinde yeni bir denge bulunması yönünde görüşmelerin süreceğini bildirdi. 

Çinliler ise ‘yasa dışı vergi uygulamalarının’ derhal düzeltilmesini ve küresel elektrikli araç tedarik zinciri ile Çin-AB ekonomik ve ticari iş birliğinin istikrarının sağlanmasını talep ediyor. 

AB ve Çin arasındaki ticaretin hacmi, 2023 yılında 739 milyar euro (yaklaşık 806 milyar dolar) düzeyine ulaştı. Çin halen, AB’nin en büyük ikinci ticaret ortağı konumunda.