Çimento sektörü 5 yılda 900 bin ton atık lastik yaktı

Son 5 yıllık dönemde alternatif yakıt olarak 901 bin ton atık lastik yakan çimento sektörü, 865 bin ton karbondioksit salımını önledi. 

Enerji Günlüğü - Son 5 yıllık dönemde alternatif yakıt olarak 901 bin ton atık lastik yakan çimento sektörü, 865 bin ton karbondioksit salımını önledi. 

Çimento sektöründe faaliyet gösteren 65 kuruluşu temsil eden sektör örgütü Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Derneği TürkÇimento, sektörde alternatif yakıt kullanımıyla sera gazlarının azalmasına katkı yapıldığını açıkladı. 

TürkÇimento CEO’su Volkan Bozay, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada çimento sektörünün, alternatif yakıt kullanımıyla sera gazı azaltımı sağladığını söyledi. Bozay şöyle konuştu, “Çimento sektörü son 5 yılda yaklaşık 1 milyon ton ömrünü tamamlamış lastiği alternatif yakıt olarak değerlendirdi. Böylece 865 bin ton sera gazının atmosfere salımı engellendi. 2016 yılında 90 bin ton ömrünü tamamlamış lastik, alternatif yakıt olarak kullanılmıştı. Bu miktar 2020 yılında 283 bin bin tona yükseldi. Böylece sektör, 5 yılda toplam 901 bin ton lastiği yakıt olarak değerlendirdi. Bu da 865 bin ton karbondioksitin atmosfere salımının engellediği anlamına geliyor”. 

“ATIK LASTİĞİN %67’Sİ İTHAL”

Volkan Bozay, yerli kaynaklardan yeterli miktarda ömrünü tamamlamış lastik temin edilemediği için kullanılan lastiklerin %67’sinin kırpılmış olarak yurt dışından ithal edildiğini; bu konuda yurt içindeki alternatif kaynakların kullanımın arttırılmasının önemli olduğunu kaydetti. 

“ÇİMENTO SEKTÖRÜ ATIK YÖNETİMİNİN PARTNERİDİR”

Çimento üretiminde sektörün tüm çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan izin ve lisanslar kapsamında yürüttüğünü belirten Volkan Bozay, şu değerlendirmeyi yaptı, “Belirli kriterlere uygun olan endüstriyel ve evsel atıkları, alternatif hammadde veya alternatif yakıt olarak değere dönüştüren çimento sanayisi olarak ülkemizin atık yönetiminde profesyonel çözüm ortağıyız. Enerji değeri olan belirli atıklar başta ömrünü tamamlamış lastikler olmak üzere çimento fabrikalarına enerji sağlayan kömür ve petrol koku gibi yakıtlara alternatif olarak kullanılabiliyor. Farklı atıkların kullanılması ile sağlanacak çevresel ve ekonomik faydaların potansiyeline ilişkin çalışmamızın sonuçlarını da önümüzdeki günlerde paylaşacağız.”