Enerji Günlüğü - Türkiye'yi çift haneli işsizlikten TANAP ve enerji özelleştirmeleri sonucu ortaya çıkan istihdam artışı sağlayacak.
İşsizlik oranlarının 10 aylık bir aradan sonra yeniden çift haneye yükselmesinin ardından, Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması sonuçları, yılın ikinci çeyreğine ilişkin istihdam artışını işaret ediyor. Tüm dünyada eş zamanlı yayınlanan ve ileriye dönük istihdam beklentilerine ışık tutan Rapor, dünya genelinde işe alım beklentilerinin en güçlü olduğu ülkeleri Türkiye, Brezilya, Tayvan ve Hindistan olarak ortayakoyuyor. Rapora göre yılın birinci çeyreğinde istihdam beklentisinde hız kesen Türkiye’nin ikinci çeyrek itibarıyla hareketli ve aktif bir işe alım pazarına yöneleceğini gösteriyor.
İŞVERENLERİN YÜZDE 37'Sİ ARTIŞ BEKLİYOR
ManpowerGroup tarafından tüm dünya ile eş zamanlı yayınlanan 2013 yılı ikinci çeyrek Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması, 42 ülkeden 66 binin üzerinde işe alım yöneticisinin katılımıyla yapıldı. Verilere göre, önümüzdeki çeyrek istihdam öngörüleri araştırması için görüşülen Türkiye’den bin işverenin yüzde 37’si istihdam sayılarında artış, yüzde 9’u ise düşüş öngörüsünü dile getiriyor. Yüzde 54’ü ise istihdam sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Elde edilen veriler ışığında Türkiye’nin Net İstihdam Görünümü yüzde yüzde 28’i işaret ediyor.
İSTİHDAMI İNŞAAT VE ENERJİ KURTARACAK
Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması sonuçlarına göre Türkiye'de sektörel bazda Net İstihdam Görünümü rakamlarına bakıldığında en iyi durumdaki iki sektör "inşaat" ile "elektrik, gaz ve su dağıtım" sektörü olarak görünüyor. Net istihdam görünüm oranı "inşaat"ta yüzde 40, "elektrik, gaz ve su dağıtım" sektöründe ise yüzde 37 düzeyinde.
Araştırmaya göre, geçtiğimiz çeyrekte yüzde (-7) puan Net İstihdam Görünümü veren Restoran ve Otelcilik sektörü en dikkat çekici artışı gerçekleştirdi ve yüzde 37 puan artarak yüzde 30 değerine ulaştı. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, restoran ve otelcilik sektöründeki bu artışı sektördeki yeni yatırımlara ve mevsimsel işe alım planlarına bağlıyor.
5 BÖLGENİN DÖRDÜNDE 11 SEKTÖRDE ÇİFT HANELİ BÜYÜME
Hatipoğlu, raporla ilgili şunları söyledi: "Geçtiğimiz çeyrek +%10 olarak belirtilen Net İstihdam Görünümü oranı, Türkiye’nin Manpower anketine katılmaya başladığı 2011 yılından bu yana, yani 9 çeyrekteki en düşük istihdam beklentisiydi. 2013’ün ikinci çeyreğinde bu tablonun ciddi bir ivme kazanarak yüzde 18 puanlık bir artışla ve işveren güven endeksindeki yükselmeyle karşımıza çıktığını görüyoruz. Manpower’ın yeni anketi Türkiye’deki 5 bölgenin 4’ünde ve 11 sektörün tamamında işverenlerin yeni işe alım açısından çift haneli büyüme rakamları beklediğini gözler önüne seriyor. Kısacası, durgun ve ciddi güç kaybeden birinci çeyreğin ardından Türkiye dünyadaki en güçlü ve en hareketli iş gücü pazarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor."
SEKTÖR KARŞILAŞTIRMALARI TABLOSU
Sektörler Net İstihdam Görünümü (%)
TARIM +19
İNŞAAT +40
ELEKTRİK, GAZ VE SU DAĞITIM +37
FİNANS, SİGORTA, GAYRİMENKUL VE KURUMSAL HİZMETLER +34
ÜRETİM +21
MADENCİLİK +21
KAMU ve SOSYAL HİZMETLER +34
RESTORAN VE OTELCİLİK +30
ULAŞTIRMA, DEPO ve İLETİŞİM +22
TOPTAN ve PERAKENDE TİCARET +29
İLAÇ +17
TANAP VE ELEKTRİK DAĞITIMI İSTİHDAMI ARTIRACAK
Manpower araştırmasına göre işverenler 2013’ün 2. çeyreği boyunca 11 sektörün tümünde yeni istihdam fırsatları öngörüyor. En iyimser işe alım planları, Net İstihdam Görünümlerinin sırasıyla +%40 ve +%37 olarak kaydedildiği İnşaat ile Elektrik, Gaz ve Su Dağıtım sektörlerinde ifade ediliyor. Hatipoğlu bu konuda şunları söyledi:
"Değişik sektörlerden pek çok yabancı şirketin yeni yatırım planları yapacaklarını duyurdukları Türkiye'de, en güçlü işgücü talebinin beklendiği sektör İnşaat sektörüdür. Ayrıca, ülke çapında inşaatı devam eden birden çok enerji projesinin de bu sektöre katkı sağladığı anlaşılıyor. Örneğin, Azeri gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşımak için tasarlanan Stratejik Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) projesinin bu yıl başlaması öngörülüyor. Ayrıca, Enerji ve Gaz Dağıtım alanlarında devam eden özelleştirme ihaleleri de bu sektör için yeni ve daha fazla iş fırsatları yaratıyor."
Sektör Karşılaştırmaları
Net İstihdam Görünümü (%)
TARIM +19
İNŞAAT +40
ELEKTRİK, GAZ VE SU DAĞITIM +37
FİNANS, SİGORTA, GAYRİMENKUL VE KURUMSAL HİZMETLER +34
ÜRETİM +21
MADENCİLİK +21
KAMU ve SOSYAL HİZMETLER +34
RESTORAN VE OTELCİLİK +30
ULAŞTIRMA, DEPO ve İLETİŞİM +22
TOPTAN ve PERAKENDE TİCARET +29
İLAÇ +17