Chevron, Kanada’daki kayaç petrolü pazarından çıkıyor

Amerikan petrol devi Chevron, Kanada’daki kayaç petrolü varlıklarını 6,5 milyar dolar karşılığında Canadian Natural Resources'a satıyor. 

Enerji Günlüğü - Amerikan petrol üreticisi Chevron, Kanadalı kayaç petrolü üreticisi (şeyl petrol) Athabasca Oil Sands ve Batı Kanada Sedimanter Havzasında bulunan kayaç petrolü formasyonu Duvernay Shale’deki varlıklarını 6,5 milyar dolar karşılığında Canadian Natural Resources'a satacağını açıkladı. Şirketin Kanada birimi Chevron Canada Limited, Athabasca Oil Sands’te yüzde 20, Duvernay Shale’de ise yüzde 70 hisseye sahip.

Tamamı nakit olan ve 6 Aralık'a kadar tamamlanması beklenen anlaşma, Chevron'un varlık satışı yoluyla 2028 yılına kadar 10 milyar dolar ila 15 milyar dolar kaynak yaratma stratejisinin bir parçasını oluşturuyor. 

Satış aynı zamanda Chevron'a, Hess için yaptığı 53 milyar dolarlık teklif nedeniyle ExxonMobil ile girdiği mücadelede daha fazla mali güç sağlıyor. Anlaşmaya konu varlıklar, Chevron'a 2023 yılında telif hakları hariç günde 84 bin varil petrole eşdeğer üretim katkısı sağladı.