Enerji Günlüğü – Yatırımcılara önemli kolaylıklar sağlayan Çevre izin ve lisans yönetmeliğinde yapılan değişiklik 01 Kasım 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2010 yılında yürürlüğe giren Çevre İzin ve Lisanslar ile ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar ki süreç içerisinde uygulamalara açıklık ve kolaylık getirilmesi, etkinliğinin arttırılması, karşılaşılabilecek sorunların giderilmesi, yürürlüğe giren yeni mevzuatlara uyum sağlanması amaçlarıyla yapılan ve 10.09.2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikler 01.11.2014 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi.
YENİ YÖNETMELİK İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Önceki yönetmelik kapsamında alınmış çevre izin ve lisans belgeleri süreleri sonuna kadar geçerli olmakla beraber Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'nde kapasite artışı veya yakma sistemi değişikliği gibi durumlarda yapılacak Çevre İzni yenileme süreçlerinde yeniden Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) başvurusu yapma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Çevre İznine tabi olmayan işletmeler, GFB ve Çevre İzin ve Lisansları ile ilgili iptaller ve idari yaptırımlar tanımlandı.
Yeni yönetmelik ekinde belirtilen Ek1 ve Ek2 listelerinde yer alan işletmelere, faaliyette bulunabilmeleri için öncelikle Geçici Faaliyet Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Geçici Faaliyet Belgesi alan işletmeler belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundalar. Geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansı başvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapılacak.
Yeni yönetmeliğe göre, İşletmelere verilen çevre izin veya çevre izin ve lisans belgeleri 5 yıl süre ile geçerli olacak. İşletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmak ve 5 yıllık süre dolmadan yeniden çevre izni almak zorunda olacaklar.
Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci,İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi, İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi veİşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması durumlarını müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılacak.
ÇEVRE İZNİNE TABİ OLMAYAN İŞLETMELER
Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer aldığı halde alıcı ortama herhangi bir hava emisyonu ve atıksu deşarjı olmayan işletmeler yetkili mercie müracaat etmek zorundalar. Çevre izin muafiyetine ilişkin değerlendirme yetkili merci tarafından yapılacak. Ayrıca, kuruldukları yerde bir yıldan az faaliyet gösterecek geçici işletmeler, bulundukları İlin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne çalışma süreleri ile ilgili bildirimde bulunmaları halinde, çevre izni kapsamı dışında değerlendirilecek.
YÖNETMELİĞİN GETİRDİĞİ BAZI KOLAYLIKLAR
Geçici Faaliyet Belgesi başvurularında herhangi bir eksiklik bulunması durumunda doğrudan reddedilmesi yerine eksiklik bildirim yapılması süreci eklendi.
İşletmede yapılan değişikliklerin çevresel açıdan iyileştirme yönünde olması durumunda çevre izni veya çevre izin ve lisans alma sürecinin yeniden başlatılıp başlatılmayacağının izni veren yetkili merci tarafından değerlendirilmesi hükmü eklendi.
Çevre İzin veya Çevre İzin ve Lisans Belgelerinin yenilenmesi ile ilgili düzenleme yapılmış olup, Çevre İzni olan işletmeler ile mevcut lisans konuları ile ilgili herhangi bir değişiklik olmaması durumunda çevre izin ve lisansı olan işletmelerin tekrar Geçici Faaliyet Belgesi başvuru süreci çıkarıldı.
Çevre İzin ve Lisansı Belgesi işletmelerin çevre lisansına tabi ilave tesisler veya üniteler eklemek istemesi durumunda yeniden GFB sürecine sokulmadan eklenecek tesisler veya üniteler için çevre izni ve lisansı başvurusu münferit olarak yapılabilmesi sağlayacak yeni bir süreç tanımlandı.
Çevre İzin ve Lisansı Belgesi işletmelerin mevcut prosesinde bir değişiklik yapmasını gerektirmeyecek nitelikte olan atıkları mevcut belgelerine eklemek istemesi durumunda yeniden GFB sürecine sokulmadan yeni bir süreç tanımlandı.
Yönetmelik kapsamında düzenlenen belge iptalleriyle ilgili hükümler mevcut yönetmeliğin değişik maddelerinde yer aldığından iptale ilişkin hükümler yeniden gözden geçirilerek tek bir maddede toplandı.
Ayrıca, usulsüz ve gerçeğe aykırı bilgi ve belge düzenlendiği tespit edilen tesislerin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgeleri iptali ile ilgili düzenleme yapıldı.
Askeri tesisler ile ilgili çevre izin veya çevre izin ve lisans uygulamalarının, ilgili kurumun görüşü alınarak Bakanlık tarafından belirlenmesine ilişkin hüküm eklendi.
Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listeleri, uygulamada yaşanılan sıkıntıları giderecek şekilde ve ÇED Yönetmeliği Ek listeleri mümkün olduğunca uyumlaştırılarak yeniden düzenlendi.
Geçici Faaliyet Belgesi ile çevre izin ve lisans başvuru sürecinin hızlandırılması amacıyla istenilen belgelerin sadeleştirildi.
Yeni yönetmelikle 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan eski "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" yürürlükten kaldırıldı.