Enerji Günlüğü - Daha önce çeşitli hukuki engellerle karşılaşan Rize'deki Cevizlik HES projesi, son olarak şalt sahasının yerleşim alanına yakınlığı nedenleriyle sekteye uğradı.
Anayasa Mahkemesi'nin A.Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Rize İkizdere havzasında kurmak istediği Cevizli Hidroelektrik Santrali projesindeki hukuksal anlaşmazlıklara dair kararı gerekçeleriyle birlikte yayınlandı. Kararın ayrıntıları, Cevizlik HES’in nasıl yılan hikayesine döndüğüne dair bilgilerle dolu.
CANSUYU YETERSİZ DİYE ÇED’E İPTAL
Buna göre A.Enerji’nin İkizdere havzasında kurmak istediği Cevizli Hidroelektrik Santrali projesinde öncelikle ÇED olumlu kararı verilerek 69.881m2'lik ormanlık alan 24/2/2055 tarihine kadar şirkete tahsis edildi. Daha sonra biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği için dereye bırakılması gereken su miktarının 2800 lt/sn'lik bir debiye sahip olması gerektiği halde, projede bunun 750 lt/sn olarak öngörülmesi nedeniyle, daha önce alınan ÇED olumlu kararı 23 Aralık 2008 tarihinde iptal edildi.
ÇED REVİZE EDİLDİ YOLA DEVAM
Bunun üzerine şirket belirlenen eksikliği giderip yıl boyunca 2800 lt/sn suyun dere yatağına bırakılacağını taahhüt ederek ÇED olumlu kararını hukuka uygun hale getirdi. Ancak projedeki aksaklıklar cansuyu miktarındaki uyumsuzlukla sınırlı kalmadı. Proje yapım sürecindeki bir diğer aksaklık ise Orman Genel Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Dairesi Başkanlığının izniyle şirkete tahsis edilen 69.881 m2'lik ormanlık alan içindeki şalt sahasının TEİAŞ tarafından uygun bulunmaması oldu.
ŞALT SAHASI İÇİN İLAVE İZİN ALINDI
İzinli sahanın 6.169 m2’lik kısmının izni iptal edildi. Şalt sahası için uygun olarak belirlenen 16.638 m2'lik ormanlık sahada ek izin verilmesi talep edildi. TEİAŞ'ın talebi sonucu Rize ili Kalkandere ilçesi Soğuksu köyü mevkiinde 16.638 m2'lik ormanlık saha şalt sahası yapımı için 27 Ekim 2055 tarihine kadar şirkete tahsis edildi.
BU KEZ YERLEŞİM YERİ SORUNU
Yeni şalt sahası olarak belirlenen yerin yerleşime açık bir alan olduğu ve tesisin hemen yanında kendi evinin olduğunu belirten Mehmet Kurt, inşa edilecek yüksek gerilim hatlarının evinin çok yakınından geçeceği ve bu hatların radyasyon yayması nedeniyle kanser dahil bazı hastalıklara neden olduğunu söyleyerek işlemin iptali için dava açtı. Rize İdare Mahkemesi şalt sahasının ÇED yönetmeliğine uygun olduğu gerekçesiyle davayı reddetti.
KAMULAŞTIRMA DA TAMAM AMA...
Daha sonra ilk derece mahkemesinin red kararı temyiz edildi. Danıştay 8. Dairesi, red kararının bozulmasına karar verdi. Bu idari sürecin yanı sıra TEİAŞ tarafından açılan kamulaştırma davası sonucunda Mehmet Kurt'a ait taşınmazın irtifak hakkı TEİAŞ'a tescillenip bina irtifak bedeli 15.343,51 TL'nin bina malikine ödenmesi hükmü verildi.
YENİDEN YARGILAMA TALEBİ...
Mehmet Kurt, söz konusu tesis hakkında ÇED raporu alınmaması nedeniyle açtığı davadan sonuç alamadığını belirterek Anayasa’nın 17. ve 56. maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Kurt, hak ihlalinin tespiti hakkında yeniden yargılama yapılmasını talep etti.
DAVA YENİDEN GÖRÜLECEK
Anayasa Mahkemesi, Kurt’un maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiği iddiasını kabul edilebilir buldu. Bu hakların ihlal edildiği ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılmak üzere Rize İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi. Ayrıca 198,35 TL harç ve 1.800 TL vekalet ücretinden oluşan toplam 1.998,35 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine oybirliği ile karar verildi.
Koray DOLDUR