Cengiz Holding atık araç pilinden lityum geri kazanacak

Cengiz Holding’in kobalt ve nikel uç ürünleri imal eden şirketi ICoNiChem, atık elektrikli araç bataryalarından nikel, kobalt ve lityum geri kazanacak. Ürünün ticarileştirilip ticarileştirilemeyeceğini elektrifikasyon testi ortaya koyacak.

Enerji Günlüğü - Cengiz Holding’in kobalt ve nikel uç ürünler üreten şirketi ICoNiChem Widnes Ltd, Kanadalı batarya malzemeleri ve teknoloji şirketi NOVONIX ile nikel bazlı katot aktif malzemelerin geliştirilmesi konusunda bir iş birliğine imza attı.

İşbirliği anlaşmasına göre ICoNiChem, İngiltere’nin Widnes kentinde bulunan fabrikasında, Kanadalı batarya malzemeleri ve teknoloji üretim şirketi NOVONIX ile elektrikli araç bataryaları için katot aktif malzeme üretilecek.

ICoNiChem’in, ömrünü tamamlamış araç bataryalarına ait atık pil tozlarından (black mass) nikel, kobalt ve lityumu geri kazanacağı projede NOVONIX de metalleri sentezleyerek katot aktif malzemeyi elde edecek. 

İNGİLTERE VE KANADA'DAN DESTEK VAR

Söz konusu proje, İngiltere ve Kanada Kritik Mineraller 2024 Programı kapsamında fonlanıyor. İki yıl sürecek proje için ICoNiChem, İngiltere’nin elektrokimyasal enerji depolama araştırmaları konusunda faaliyet gösteren Faraday Enstitüsü’nden de 160 bin pound fon almaya hak kazandı.

Projeyle ilgili bilgi veren ICoNiChem Genel Müdürü Berk Şengül, sıfır atık ve kritik minerallerin tedarik zincirinin güçlendirilmesi açısından önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirtti. Kobalt ve nikel tuzlarının üretilmesinde dünyanın en önemli şirketlerinden biri olarak her yıl 250 ton atık batarya tozu işleyerek ortalama 25 ton nikel ve kobaltı geri kazandıklarını anlatan Şengül, “Bu projede ticari olarak geri kazandığımız bu metallere, halihazırda laboratuvar ortamında geri kazanabildiğimiz lityumu da ekleyerek bataryaları oluşturan en önemli hammaddeleri, geri dönüşümden kazanacağız” dedi. 

TİCARİLEŞTİREBİLMEK MÜMKÜN MÜ, ARAŞTIRILACAK  

Elde ettikleri saflaştırılmış metal tuzlarının NOVONIX tarafından sentezlenerek katot aktif malzemesi haline getirileceğini kaydeden Berk Şengül, “Yapılacak elektrifikasyon testlerinden sonra ticari olarak üretip üretmemeye karar vereceğiz. Projenin ticari üretime dönüşmesi durumunda ömrünü tamamlamış bataryaların geri dönüşümünde tarihi bir adım atmış olacağız. Bu sayede IConiChem de Avrupa’da lityumu geri kazanan ilk tesislerden biri olacak” diye konuştu.

‘ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN KARBON AYAK İZİ DÜŞECEK’

Elektrikli araçlar yaygınlaşırken, ömrünü tamamlayan bataryaların geleceğiyle ilgili endişelerin de gündemdeki yerini koruduğunu hatırlatan Berk Şengül, “Karbon ayak izinin asgari seviyede tutulması açısından bu bataryaların, bulunduğu ülkelerde geri dönüştürülmesi çok önemli. Geniş bir elektrikli araç piyasasına sahip İngiltere’de kurulu bir şirket olarak gerçekleştirdiğimiz bu iş birliğiyle, elektrikli araçların amacına uygun olarak karbon ayak izini daha da düşürüp batarya geri dönüşüm ekosistemini destekleyerek çok daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.