Enerji Günlüğü - Çek enerji şirketi Energeticky a Prumslovy Holding (EPH) Türkiye’de elektrik ve doğal gaz zincirinin her halkasında yer almayı planlıyor. Özellikle de elektrik üretim özelleştirmeleri, kömür ve atıktan enerji üretimi gibi yatırımlarla ilgileniyor.
Avrupa’nın önde gelen enerji üretim, depolama ve iletim şirketlerinden Çek Cumhuriyeti enerji şirketi Energeticky a Prumslovy Holding (EPH), üst yönetimi ve Avrupa Konseyi eski Başkanı ve Çek Cumhuriyeti eski Başbakanı Mirek Topolanek EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ı ziyaret ederek, enerji piyasası hakkında bilgiler aldı.
Edinilen bilgiye göre, yıllık 20 milyon ton kömür, 37 milyar kWh elektrik üreten, 57 milyar metreküp doğal gaz iletimi yapan, 3.5 milyar metreküp depolama kapasitesi olan şirketin yetkilileri, Türkiye’de elektrik ve doğal gaz zincirinin her halkasında yer almayı planlandıklarını ve bilhassa elektrik üretim santrallarının özelleştirmeleri, kömür ve atıklardan elektrik üretimi, elektrik ve doğal gaz dağıtımı ve depolama alanlarında yer almak istediklerini belirtti.
TÜRKİYE’Yİ UZUN ZAMANDIR YAKINDAN İZLİYORUZ
Şirket yönetiminde bulunan eski Başbakan Mirek Topolanek, Türkiye’yi uzun süredir çok yakından izlediklerini ve bu piyasada çok büyük fırsatlar gördüklerini belirterek, son dönemde yaşanan ekonomik ve siyasi çalkantıları da yakından izlediklerini ifade etti.
TÜRKİYE’NİN GERÇEK DURUMUNU GÖRÜN
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, son aylarda Türkiye’de yaşanan durumu sadece Batı kaynaklı ve art niyetli yayınlardan izlemenin Türkiye’nin gerçek durumunun anlaşılmasını gölgeleyeceğini ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye enerji piyasası her açıdan yabancı yatırımcılara büyük imkânlar sunmaya devam ediyor. Bu konuda EPDK olarak her türlü bilgi talebinizi karşılamaya hazırız. Ancak doğru yatırım kararları verebilmeniz için, bu dönemde ekonomik ve sektörel gelişmeleri ve istikrarı Türkiye’den takip etmeniz gerekir.”
KÖMÜR VE ATIK ENERJİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK FIRSAT GÖRÜYORUZ
EPH yetkilileri, karar aşamasına kadar çok tutucu davrandıklarını ancak karar verdikten sonra hızlı adımlar attıklarını kaydederek Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması açısından bilhassa kömür ile atıklardan enerji üretimi konusunda büyük fırsatlar gördüklerini vurguladı.Bu konuda Avrupa’nın en büyük atık üretim şirketini satın aldıklarını da kaydeden şirket yetkilileri, Türkiye’nin bu alanda önemli yatırım olanaklarını taşıdığını ifade ettiler.
Rus doğal gazının Avrupa Birliği ülkelerine taşınmasında kilit konumda olan şirket, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ve Polanya’da 40’ın üzerinde şirketle faaliyet gösteriyor.