ÇED: Yenilenebilir enerjide çevre mahkemeleri kurulmalı

Enerji Günlüğü - Çevreci Enerji Derneği, yenilenebilir enerjide Türkiye’de de dünyanın gelişmiş ülkelerindeki gibi Çevre Mahkemeleri kurulması gerektiğini...

Enerji Günlüğü - Çevreci Enerji Derneği, yenilenebilir enerjide Türkiye’de de dünyanın gelişmiş ülkelerindeki gibi Çevre Mahkemeleri kurulması gerektiğini açıkladı.

Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, başta İsveç, Danimarka, Avustralya, Çin ve Yeni Zelanda olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde Çevre Mahkemeleri adı altında mahkemelerin tıpkı ülkemizdeki Tüketici Mahkemeleri, Fikri ve Sınai Mahkemeler, İcra Aile Mahkemeleri gibi İhtisas Mahkemeleri olarak çalıştığına dikkat çekerek, Türkiye'de de bu uygulamanın yerleşmesi gerektiğini belirtti. 

Şallı açıklamasında, "Türkiye Yenilenebilir Enerji Sektörü başta Rüzgar Enerjisi alanı olmak üzere Türkiye için yeni bir sektör. Ama yeni olması öneminden bir şey kaybettirmiyor. Çünkü Rüzgar Enerjisi olmak üzere tüm yenilenebilir enerji sektörünün Türkiye’de hayati önemi var. Biri iklim değişikliğine ilişkin diğeri de Türkiye’nin enerji açığına ilişkin. Ne var ki böylesine hayati bir sektör, üzülerek söylemeliyim ki manipüle bazı grup ve kişiler tarafından milyonlarca dolarlık zararlara uğratılıyor. Hiçbir mesnet ve dayanağı olmadan adeta birer tiyatroyu andıran bu durum da adaleti geciktiriyor ve ülkemiz milyonlarca dolarlık zararlara uğruyor." ifadelerini kullandı.

ÇEVRE MAHKEMESİNE SAHİP ÜLKELER

İsveç, Danimarka, Finlandiya, Belçika, Hollanda (sadece ayrı bir temyiz mercii dairesi olarak),İrlanda, Avusturya (Senato ve ombudsman), Macaristan (ombudsman), Yunanistan, İspanya, Çin, Japonya, Güney Kore (Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Komisyonu), Tayland, Filipinler, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Amerika (çoğu eyalette), Kanada, Bahamalar, Şili, Bolivya, Brezilya, Costa Rica, Avustralya, Yeni Zellanda, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Tanzanya, Nijerya, Liberya, Fildişi Kıyıları, Sudan, Malavi Çevre Mahkemesi'ne sahip.

İngiltere, İskoçya ve Hindistan ise son 2-3 yıldır bu konuda yoğun çalışmalar yürütüyor.