Enerji Günlüğü - ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, genel aydınlatmada enerji sağlama yükümlülüğünün kamuya devredilmesinin gündemde olduğunu açıkladı.
Bir grup gazeteciye elektrik sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, "Genel aydınlatmayla ilgili enerji sağlama yükümlülüğünün dağıtım şirketlerinden alınıp kamuya devredilmesi süreci mevcut. Burada çalışmayı bakanlık yürütüyor. " dedi.
Genel aydınlatmayla ilgili, Enerji Bakanlığı'nın Nisan – Mayıs aylarında çok kapsamlı bir denetim yürüttüğünü kaydeden Çeçen, Türkiye’de mevcut 6 milyon 650 bin sokak lambasından 5,5 milyonunun yerinde incelendiğini ve yüzde 5 – 7’inin arızalı çıktığını ve arızalı armatürlerin de büyük bir kısmının tamir edildiğini belirtti.
BİZ SADECE TAHSİL EDİYORUZ
Sokak aydınlatmasının sektöre işletme ve tedarik olmak üzere iki kalemde yükü olduğunu ifade eden Çeçen, "Enerji tedarik süreci 1,2 milyar TL’yi buluyor. Bunu Hazine ödemiyor. Elektrik Piyasası Kanunu’ndaki düzenlemeyle bunun yüzde 80’ini bakanlık ödüyor. Dağıtım şirketleri olarak bizim burada yükümlüğümüz enerji sağlamak. TETAŞ’tan alıp, ağırlıklı olarak belediyelerin oluşturduğu tüketicilere iletiyoruz.
Belediyelerin ödeme yükümlülüğü ise yüzde 5-10’la sınırlı, kalan kısmını Enerji Bakanlığı’nın bütçesinden tahsil ediyoruz. Bu para bizde de kalmıyor. Biz yalnızca tahsil ediyoruz. Biz elektriği EPDK’nın belirlediği fiyattan TETAŞ’tan alıyoruz, yine EPDK’nın belirlediği fiyattan belediyelere fatura ediyoruz. Götürüp TETAŞ’a ödüyoruz. Belediyeden bir dönem alamamıştık. 300 Milyon TL alacağımız birikmişti. Buna rağmen TETAŞ’a gidip borcumuzu ödemiştik. 1,2 milyar liralık toplam enerji bedel karşılığı. " dedi.
İMAR KANUNU DEĞİŞMELİ
Ruhsatı olmayan binalara elektrik veremediklerini, verdikleri taktirde bunun ciddi hukuki yaptırımları olduğunu belirten Çeçen, kendileriyle ilgisi olmayan kurumların mesken ruhsatı vermeleri gerekirken sorumluluğun kendilerinde kaldığını ve sorunun çözümü için imar kanununda değişiklik yapılması gerektiğini kaydetti.
Çeçen, "Suyu, doğalgazı, telefonu olan insanların mağdur olmasını, yüksek bedelle elektrik kullanmasını engellemek amacıyla çözüm olmasını istiyoruz. Vatandaşın mağduriyeti giderilmeye çalışılacak. Eskiden bütçe kanununa ilave yapılırdı. Kamu hizmetinden yararlanması için geçici abonelik verilirdi. Bunun gibi çözümlerin tartışılmasında fayda görüyoruz." dedi.
MEZRALARA BASİT YENİLENEBİLİR ÇÖZÜMLER GETİRİLMELİ
Geçtiğimiz haftalarda EPDK'nın uzak ve dağınık yerleşim yerlerine elektrik bağlantısı konusunda düzenlemede revizyon yaparak mesafeleri tanımladığı bilgisini veren Çeçen, kendilerinin karar verici olmadıklarına ve asli işlerinin elektriği bağlamak olduğuna dikkat çekti. Mezralar, yaylalar gibi yerlerde lokal çözümlerin olması gerektini belirten Çeçen, " Kamu ve gerekirse bizlerin de katkısıyla oraya hat götürmektense, güneş, ısı pompaları, depolama ve basit rüzgâr projeleriyle oranın enerjisi ihtiyacını karşılamamız lazım. Biz de burada üzerimize düşeni yaparız.
Bu gibi ihtiyacı olan bölgelerin kamulaştırma, şehir planlama bu gibi kanunlarla desteklenmeye ihtiyacı var. Salt ulaşabilen yere o yükümlülük bizim oluyor ve biz bu hizmeti altyapı yatırımlarıyla birlikte sağlıyoruz. Eğer orada mevzuat ve kanuni açıdandesteğe ihtiyaç varsa, bunlar adım adım düzenleniyor." ifadesini kullandı.
5 FAZLI AKILLI ŞEBEKE YOL HARİTASI PROJE RAPORU HAZIRLANIYOR
Akıllı Şebeke Yol Haritası projesi hakkında da bilgi veren Çeçen, projenin diğer teknoloji yatırımlarıyla da destekleneceğini vurgulayarak, "Bu senenin sonunda proje raporumuz oluşacak. Bu rapor;“model”, “mevcut durum tespiti”, “arzu edilen hedeflerin tespiti” ve “yol haritalarının şekillenmesi” gibi 5 fazdan oluşuyor. Proje ile, 2018’den itibaren fayda maliyet analizi çerçevesinde, hangi teknolojileri, hangi önceliklerle, hangi bölgelerde yapabiliriz konusunu konuşacağız görüşeceğiz. 2019’dan itibaren de teknoloji yatırımlarımızda ciddi bir artış olacaktır. " dedi.
Enerji Günlüğü - Ankara