ÇATIDER: 16 milyon bina yalıtımsız, çatılar ayrı ruhsatlansın

Enerji Günlüğü - Çatı kaplamaları sektörü 2012 yılında 130 milyon metrekare büyüklüğe ulaşırken halen yaklaşık 16 milyon binanın çatı...

Enerji Günlüğü - Çatı kaplamaları sektörü 2012 yılında 130 milyon metrekare büyüklüğe ulaşırken halen yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımının olmadığı bildirildi.

Sektörde 10. yılını kutlayan ÇATIDER'in Yönetim Kurulu Başkanı Atila Gürses, 2011 yılında 123 milyon 700 bin metrekare olan düz ve eğimli çatı kaplamalarının toplam sektör büyüklüğünün, 2012 yılında daha da artarak 130 milyon metrekareye yaklaştığını açıkladı. Türkiye’nin çatı kaplama sektöründe dünya pazarından yaklaşık yüzde 1,3’lük pay aldığını ifade eden Gürses, bu payı artırarak Türk çatı sektörünü gelecekte dünya pazarlarında söz sahibi yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

16 MİLYON BİNANIN ÇATI VE CEPHE YALITIMI YOK!
Konuşmasında sektörün sorunlarına değinen ÇATIDER Başkanı Atila Gürses, konutların 12 milyona yakınının gecekondu ve kayıtsız konutlar olduğunu belirterek niteliksiz yapılara ve çatılara dikkat çekti. Konut stoğunun yüzde 60’ını 20 yaşın üzerindeki binaların oluşturduğunu belirten Gürses, yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımının olmadığını vurguladı. Gürses, bu 16 milyon çatının, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış eski usul çatılar olduğunun da altını çizdi.

ÇATI ALTLARINA AYRI RUHSAT VERİLSİN
Gürses, Türkiye’deki binaların en büyük sorunlarından biri olan çatı katlarına da değindi. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda çatı aralarının ortak alan olarak kabul edilmesine rağmen kat malikleri böyle düşünmediği için sorunlar yaşandığını hatırlatan Gürses, bu nedenle çatı katlarının terk edilmiş, atıl mekanlar olmaya mahkum edildiğini söyledi. Gürses, bu alanların sağlayacağı katma değerden yararlanabilmek için çatı eğimlerinin en az yüzde 45’e çıkarılması ve çatı altlarının bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti.

ÇATI ARALARI ATIL KALMAMALI
Etkinlikte konuşan ünlü mimar Cengiz Bektaş ise özellikle çatı aralarının kullanılmaması ve iyi değerlendirilmesi sorununa dikkat çekerek, çatı aralarının atıl kalmaması gerektiğini belirtti. Çatı boşluğunun iyi havalandırılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Bektaş, çatılarda yalıtımın önemine de değindi.
ÇATIDER’in 10. yıl kutlamasında konuşan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir de 2012’de inşaat sektörüne 2B, Mütekabiliyet ve Afet Yasası’nın damga vurduğunu belirterek, Özdemir, bu yasaların sektöre etkilerinin ise 2013 yılı ve devamında çok büyük oranda hissedileceğini vurguladı.