Çatı bülbülleri! - Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

HASAN YİĞİT

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 10 kW altı çatı tipi GES’leriyle ilgili kararından önce sesi çıkan pek kimse yoktu. O tarihe kadar konu üzerinde kafa patlatan sadece birkaç kurum vardı. Ama bu karar alınıp duyurulduktan sonra herkes adeta bülbül kesildi. 

Konu o kadar popüler hale geldi ki, bundan faydalanıp kendilerini ön plana çıkartmaya çalışanlar göze çarpıyor. Hatta kimileri sağda solda, sanki bu yönetmeliğin çıkmasının arkasında kendileri varmış gibi bir hava estiriyor. 

Tüm sektörün bildiği 100.000 Çatı projesinin lansmanını yıllardır yapan sektörel örgütleri bile gölgede bırakacak kadar ileri gidenleri görüyoruz. 

Biz bunlara çatı bülbülleri diyelim. Onların amacı elbette çatı falan değil. Amaç hazır kameralar çekimdeyken ön saflarda saf tutmak. Tabii bilmeden buna çanak tutanlar da var ama olaylara biraz daha yukarıdan bakmak lazım. 

Bildiğimiz kadarı ile bu karar çıktı diye her şey bitmedi.

Çatı uygulaması mutlaka ek destekler verilmesi gereken bir uygulamadır. Bunun birkaç nedeni var:

1. Arazi uygulamalarına göre maliyeti daha yüksek ve yatırımın geri dönüş süresi daha uzundur. Bu nedenle desteğe muhtaçtır.

2. Çatı uygulamaları, küçük birikimlerin enerji yatırımlarına dönmesi anlamına geldiği için toplumsal düzeyde kalkınmaya direk etkili bir konudur. KDV indirimleri, düşük faizli kredi teşviki vb. neticede bu sistemlere verilen destekler, direk vatandaşlara etki ediyor. 

3. Çatı kurulumları öz tüketime yönelik bir yatırımdır ve şebeke üzerinde etkisi çok fazla değildir. Trafo kapasitelerinde bu tip tesisler için esneklik sağlanması gerekir. 

4. Çatı tipi GES kurulumlarının ülkemiz istihdamına çok önemli katkıları olacaktır. Çatı GES’lerin yaygınlaşması çok sayıda istihdamı birlikte getirecektir. 

5. Kamuya yatırım maliyeti yoktur.

6. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı hayata geçirecek, Milli Enerji politikamıza paralel kalkınma ve kapasite artışı sağlanacaktır. Bununla beraber Enerji ithalatımızı azaltacaktır.

7. Çatı GES lerin vatandaşlar ve toplum düzeyinde sosyal sorumluluk boyutu çok büyüktür ve toplumumuzda yenilenebilir enerji ve küresel ısınma konularında farkındalık oluşturur. 

8. tüm insanların daha yaşanabilir bir dünya oluşumuna direk katkısı anlamına gelir ve çevre dostudur. İklim değişikliğini önlemeye pozitif katkı sağlar. 

Peki ne yapmak lazım? Bunları da gelecek yazıya bırakalım.