Enerji Günlüğü - Capital Economics Ekonomisti William Jackson, Türkiye'nin cari açık sorununun altında yatan nedenin, enerji faturası değil, ülkenin düşük tasarruf oranı olduğunu söyledi.
AA'nın haberine göre, Londra merkezli finans kuruluşu Capital Economics Ekonomisti William Jackson, Kore ve Macaristan'ın Türkiye'den daha büyük enerji faturaları olmasına rağmen daha düşük cari açık verdiklerini belirterek, "Türkiye'nin iç tasarruf oranı GSYH'na oranla oldukça düşük. Türkiye'deki reformlar Brezilya ve Rusya'dan daha iyi" dedi.
William Jackson, "Birçok uzman sıklıkla Türkiye'nin cari açığına enerji faturasının katkısını konuşuyor. Aslında sorunun temelinde ülkenin düşük tasarruf oranı yatıyor. Yatırımlar ve iç tasarruflar arasında son derece önemli dengesizlikler söz konusu..." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin GSYH'sının yüzde 20'si kadar yatırım yaptığını belirten Jackson, "Bu oran gelişmekte olan ekonomilere kıyasla düşük. Türkiye'nin iç tasarruf oranı GSYH'ya oranla oldukça düşük. Yaklaşık GSYH'nın yüzde 14'sı oranında olan iç tasarruflardan arta kalan ve yatırımlar için gereken yaklaşık GSYH'nin yüzde 6'sı oranında dış borçlanmaya gidilmesi gerekiyor. Bu durumun cari açıkta rolü olduğunu düşünüyorum" dedi.
İç tasarrufların artırılması konusunda Türkiye'nin gerekli reformları uygulamak konusunda Rusya ve Brezilya'dan daha iyi bir sınav verdiğini belirten Williams, "Türkiye'de yatırımların gelişmekte olan ekonomilerin GSYH'nın yüzde 30'u oranında gerçekleşmesi halinde cari açığın GSYH'nın yüzde 15'i seviyesine kadar çıkabilirdi. Yatırımların artırılması ve Türkiye'nin yapısal cari açık problemine yanıt bulunması iç tasarrufların artırılmasına bağlıdır" ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE'DEKİ REFORMLARI BEKLİYORUZ”
Türkiye'nin makroekonomik koşulları iyileştirmek için son on yıl içerisinde kapsamlı reformlar gerçekleştirdiğini belirten Williams, "İç tasarrufları artırmak daha çok politika yapıcıların yeni reformalar yapmak istemelerine bağlı. Reformlar konusunda ilerlemeler kaydedildi. Bu yılın başında bireysel emeklilik sisteminde uygulanan devlet teşvikleri son derece olumluydu. Bu anlamda Türkiye'deki reformlar Brezilya ve Rusya'dan daha iyi durumda. Biz Türkiye'nin önümüzdeki on yıl boyunca gelişmekte olan ekonomiler içerisinde en iyi performansı sergilemesini bekliyoruz" dedi.