Çamsan Ordu elektrik üretimini arttıracak

Çamsan, Ordu’da bulunan formaldehit ve tutkal üretim tesisinin ısı ve elektrik ihtiyacını karşıladığı biyokütle santralinin kapasitesini arttıracak ve 76 MW’lık yeni bir biyokütle santrali daha kuracak.

Enerji Günlüğü - Çamsan, Ordu’da bulunan formaldehit ve tutkal üretim tesisinin ısı ve elektrik ihtiyacını karşıladığı biyokütle santralinin kapasitesini arttıracak ve 76 MW’lık yeni bir biyokütle santrali daha kuracak.

Çamsan Ordu Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ordu İli, Altınordu İlçesi, Uzunisa Mahallesi 124 ada 1 parsel, 105 ada 1 parsel, 124 ada 12 parsel, 124 ada 23 parsel, Kökenli Mahallesi’nde yürüttüğü MDF, kaplama, laminant parke, emprenye, kimya, formaldehit ve tutkal üretimi faaliyetlerinde kapasite artışı planlıyor. 

KAPASİTE ARTIŞLARI İÇİN 80 MİLYON TL YATIRIM YAPILACAK

MDF (orta yoğunlukta lif levha), parke, kağıt kaplama, emprenye, üre-formaldehit, formaldehit %37, melamin- formaldehit, melamin- üreformaldehit, formaldehit tutucu üretimi yapılan tesisin ısı ve buhar ihtiyacının karşılanması amacıyla tesiste kazanlar (yakma-yanma sistemi) bulunuyor. Toplam 80 milyon lira bedelli proje ile üretimi yapılan formaldehit ve tutkalın yıllık üretim kapasitesinin arttırılması, enerji üretim tesisine ilave kazan eklenmesi ve yeni bir enerji üretim tesisi kurulması planlanıyor. 

TESİS ATIKLARI BİYOKÜTLE SANTRALİNE HAMMADDE OLACAK

Yeni kurulacak olan biyokütle santralinde Çamsan firması tarafından mevcut durumda işletilen mdf, kaplama, laminant parke, emprenye tesislerinde üretim sonucu oluşan atıklar (elek altı, lif, ağaç kabuğu, zımpara tozu, testere tozu, hammadde saha artığı ve hurda MDF), hammadde olarak kullanılacak. Herhangi bir kimyasal ile muamele görmemiş olan bu hammaddeler kullanılarak buhar ve ısı enerjisi elde edilecek. Elde edilen buhar, kızgın yağ ve sıcak gaz enerjileri firmanın mevcut proseslerinin çeşitli yerlerinde kullanılacak.

Kurulacak enerji tesisi ile mevcut durumda 41,44 MW kapasiteli enerji santrali dışında sınırlamalarla 76 MW kapasiteli bir santral daha kurulacak. Sınırlamalar dikkate alındığında 120,44 MW güce çıkabilecek. Bu tesisten fabrikaların buhar ihtiyacı (17,6 MW), kurutucu sıcak gaz ihtiyacı (25,5 MW), pres ihtiyacı (5,4 MW), MDF-2 (Diğer tüketim ihtiyaçları) (16,5 MW) olmak üzere toplamda 65 MW enerji ihtiyacı karşılanacak. 

Enerji Günlüğü