Enerji Günlüğü - Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayi kuruluşlarının enerji verimliliği potansiyeli, Alman EWE yöneticilerini şaşkınlığa uğrattı.
EWE Türkiye CEO'su Frank Quante, Bursa OSB Sanayi Enerji Verimliliği Projesi Kapanış Toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2023 yılına kadar 100 milyar Euro'nun üzerinde bir enerji yatırımı ihtiyacından söz edildiğini hatırlattı. "Ancak enerji verimliliğinin ihmal edildiğini düşünüyoruz" diyen Quante, buna karşılık, farkındalığın giderek arttığını vurguladı.
LAF DEĞİL, PROJE ÜRETMEK
Almanya'da enerji verimliliği konusundaki ilk yasal düzenleme 1979'da yapıldığı için EWE'nin de bu konuda çok ciddi bir birikim oluşturma fırsatı yakaladığını kaydeden Quante, "Bu birikimimizi Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Aslolan, enerji verimliliğinin öneminden söz etmek değil, bunları somut projeler üzerinden ülkeye değer katacak hale getirmek" diye konuştu.
HEM EKONOMİK HEM VERİMLİ
EWE Turkey Holding'in iştiraki Enervis'in Genel Müdürü Osman Kipoğlu da, enerji verimliliğinin enerji tedarikinin bir parçası olması gerektiğini vurguladı. 85 yıllık bir geçmişe sahip EWE'nin bu anlayışla hareket ettiğini belirten Kipoğlu, hem uygun maliyetli enerji tedariki hem de enerjiyi verimli kullanma çözümlerinin EWE'nin tercih edilmesinde etkili olduğunu ifade etti.
BURSA OSB'DE 131 VERİMLİLİK PROJESİ
Osman Kipoğlu, EWE'nin enerji tedariki ve enerji verimliliği yaklaşımını Türkiye'ye taşımak için 2012 yılında Enervis Şirketi'nin kurulduğunu kaydetti. Ekim 2013'te başlattıkları Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayide Enerji Verimliliği Projesi'yle, sanayide enerji verimliliği çalışmalarının vücut bulduğunu vurguladı.
KORKTUK AMA YILMADIK
Bursa OSB Enerji Verimliliği Projesi büyük ölçekli olduğu için başlangıçta "Acaba gerçekten böyle bir değer üretebilir miyiz, beklentileri karşılayabilir miyiz" gibi bazı kaygılar taşıdıklarını aktaran Kipoğlu şöyle devam etti: "Proje ilerledikçe gördük ki hem tekstilde hem de otomotivde büyük enerji verimliliği potansiyelleri var. Yüzde 30-35'lere, hatta bazı tesislerde yüzde 45'lere varıyor."
SAĞLANAN TASARRUFA İNANAMADILAR
Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, Bursa OSB'deki bazı tesislerde yüzde 45'e varan enerji tasarrufu imkanları tespit ettiklerini kaydetti. Bu rakamı çok yüksek bulup "Bir yerlerde yanlış mı yapıyoruz" diye düşündüklerini belirten Kipoğlu, bu yüzden çalışmaları en başından yeniden gözden geçirdiklerini vurguladı. Normalde EWE Almanya'nın yüzde 3-5 verimlilik yakalandığında (müşterimize çok iyi hizmet sunduk) dediğini kaydeden Kipoğlu, "Onlar da bizim durumumuzu görünce hayretler içinde kaldılar. Hesaplamaları yeniden yaptık, her şeyin doğru olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.
Enerjinin yüzde 25'inin sanayide tüketildiğine işaret eden Osman Kipoğlu, enerjide dışa bağımlı bir ülke konumundaki Türkiye'de sanayideki enerji verimliliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
16 FİRMA YILDA 5.7 MİLYON TL KAZANACAK
Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Bursa OSB Enerji Verimliliği Projesi kapsamında 16 firmanın enerji etüdleri yapıldı, ardından 131 iyileştirme projesi geliştirildi. Geliştirilen bu projelerle sağlanacak ortalama verimlilik artışı yüzde 22 olarak hesaplandı. Almanya'da geri dönüş süresi 5 yıla kadar olan enerji verimliliği projeleri fizibıl kabul edilirken, Bursa OSB için geliştirilen projelerin ortalama yatırım geri dönüş süresi 1.5 yıl. Osman Kipoğlu "Bu da bize şunu gösteriyor: Hiç vakit kaybedilmeden acilen bu projeler hayata geçirilmeli. Proje kapsamındaki şirketler çok büyük de değil. Bu firmaların söz konusu projelerden elde edeceği yıllık kazanç 5.7 milyon TL" dedi. Konunun bir de çevresel boyutu olduğunu hatırlatan Kipoğlu şöyle konuştu:
"Enerji verimliliği aynı zamanda çevreyle de ilgili. Verimsiz enerji kullanımı çevreye attığımız zehir, atmosfere saldığımız karbon vs. demek. Hem verimli enerji kullanımı hem çevre koruma. Bu anlamda karbon emisyonu açısından kazancı da 14 bin 500 ton yılda azalış demek. Bu da 26 bin yetişkin ağacın çevreye sağladığı katkı demek."
OTOMOTİVDE %20, TEKSTİLDE %25 TASARRUF
Bursa OSB Sanayi Enerji Verimliliği Projesi kapsamında geliştirilen projelere bakıldığında, ortalama enerji verimliliği kazancının tekstilde yüzde 25, otomotivde yüzde 20 olduğu ortaya çıktı. 6 tekstil firmasındaki enerji verimliliği iyileştirme projesi sayısı 28. Bu firmaların yıllık kazancı 2.6 milyon TL. Bu kazanç, otomotiv firmalarında 3.1 milyon TL.
Mehmet KARA - BURSA