Bulut kullanımı enerji tasarrufu sağlıyor

100 bin KOBİ, bulut teknolojisi kullanarak 200 milyon TL'lik enerji ve 60 milyon dolarlık donanım harcamasını azaltıyor

Enerji Günlüğü - Bulut teknolojileri pandemiyle birlikte işletmelerin vazgeçilmezi haline geldi. Dijitalleşme hızla sürerken,  DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, sadece 100 bin KOBİ’nin bulut teknolojisi kullandığı takdirde ekonomiye yıllık 200 milyon TL elektrik tasarrufu sağlandığını, 300 milyon dolarlık ilk donanım yatırımı maliyeti ve 60 milyon dolarlık yıllık donanım ithalatını da engellemiş olacağını belirtti.

Suha Onay, bir KOBİ’nin işletmesinde bulut teknolojisini tercih etmeyip, ticari yazılımı kurmak istediğinde ortalama 3 bin dolar ilk yatırım maliyeti yapması gerektiğini belirterek; “Bu 3 bin doların aynı zamanda bir amortisman maliyeti var. Üstündeki yazılımların donanım parçalarının mutlaka idamesi ve yenilenmesi gerekebiliyor. Bu da her yıl 600 dolarlık bir ek maliyet çıkıyor. Sadece 100 bin KOBİ bulut teknolojisi kullandığı takdirde ekonomiye yıllık 200 milyon TL elektrik tasarrufu sağlarken, 300 milyon dolarlık ilk donanım yatırımı maliyeti ve 60 milyon dolarlık yıllık donanım ithalatını da engellemiş oluyor.” dedi.

YAZILIMIN KURULACAĞI DONANIM

Bulut yazılımı seçmeyip lokalde kullanılan bir yazılım satın alacaklara da uyarılarda bulunan Onay, “Bir işletme lokal yazılım aldığında, yazılımı kuracağı bir donanım sistemine, aynı zamanda işletim sistemi ve server lisansına da ihtiyacı var. Çok şubeli bir işletme ise, o şubelerden merkeze bağlanabilmek için de lisansa ihtiyaç duyar. Yani KOBİ’ler bu donanımlara enerji harcıyorlar. Türkiye maalesef enerji ve teknoloji konusunda dışa bağımlı” diye konuştu.

MALİYET AVANTAJI SAĞLIYOR

Onay, işletme sahiplerine bulut hizmetini yerli firmalardan alarak dövizin ülke içinde kalmasını sağlayabilecekleri tavsiyesinde bulunurken, “Bir sunucunun işlemcisini bir kullanıcı yerine 20-30 kullanıcının kullanabilmesini sağlamak, yani paylaşım ekosistemi yaratabilmek, bulut teknolojisindeki maliyet avantajının altyapısında yatan en önemli konulardan biridir” dedi.