Enerji Günlüğü - Paris İklim Değişikliği Anlaşması, bugün Türkiye saati ile 17:00’da düzenlenecek olan imza töreni ile imzaya açılıyor.
Aralık ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 196 ülke tarafından kabul edilen Paris İklim Değişikliği Anlaşması, 22 Nisan 2016’da Türkiye saati ile 17:00’da düzenlenecek olan imza töreni ile imzaya açılıyor.
22 Nisan Dünya Günü’nde imzaya açılacak olan Paris Anlaşması 155 ülke tarafından imza töreninde doğrudan imzalanacak. Anlaşma 1 yıl boyunca imzaya açık kalacak.
Anlaşma’nın imza törenine Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 155 ülkenin katılması ve anlaşmayı imzalaması bekleniyor. Rekor düzeyde katılım ile, Paris İklim Değişikliği Anlaşması Birleşmiş Milletler tarihine de geçecek. Daha önce hiçbir küresel anlaşma 155 ülkenin ilk imzacı olarak katılımı ile imzalanmamıştı.
Türkiye’nin yanı sıra imza törenine, ABD, Kanada, Çin, Avrupa Birliği, Hindistan, Brezilya gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler katılıyor.
ANLAŞMA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Anlaşma, 55 ülke imzaladığında ve imzalayan ülkelerin toplam sera gazı emisyonu, küresel emisyonların yüzde 55’inin üzerinde olduğunda resmi olarak yürürlüğe girmiş olacak. Böylelikle anlaşma uluslararası hukukun parçası haline gelecek.
Anlaşmayı imza töreninde imzalayacak olan ülkeler, daha sonra ulusal onay sürecinden geçirerek anlaşmaya resmi olarak taraf olmuş olacaklar. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre, Paris Anlaşması’nın hükümet tarafından imzalandıktan sonra TBMM’de onaylanması gerekiyor.
EN ÇOK KÖMÜR ETKİLENECEK
Paris Anlaşması’nın en önemli etkisinin kömür sektöründe görüldü ve bu etkinin artarak sürmesi bekleniyor. Ayrıca, anlaşma ile beraber yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin giderek artması bekleniyor.