bp, Kerkük’teki petrol sahalarını rehabilite edip geliştirecek

Irak hükümeti ve İngiliz enerji şirketi bp arasında Kerkük'teki 4 petrol sahasının rehabilite edilmesi ve geliştirilmesi konusunda mutabakat zaptı imzalandı.

Enerji Günlüğü -İngiltere merkezli enerji şirketi bp, Kerkük bölgesi için petrol ve gaz yatırımı, enerji üretimi ve güneş enerjisinin yanı sıra daha geniş arama faaliyetlerini kapsayan bir malzeme entegre yeniden geliştirme programını müzakere etmek üzere Irak Cumhuriyeti Hükümeti ile bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladığını açıkladı. 

Açıklamaya göre, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani nezaretinde Irak ve İngiliz bp şirketi arasında imzalanan bağlayıcı olmayan anlaşma Kerkük'teki 'Baba ve Avana' ile 'Bay Hasan', 'Cembur' ve 'Habbas' sahalarının rehabilite edilip geliştirilmesini içeriyor. Anlaşma ayrıca her iki tarafın anlaşmasıyla diğer keşif alanları üzerinde çalışma olasılığını da içeriyor. 

Bp yaptığı açıklamada, gerektiğinde mevcut tesislerin rehabilitasyonu ve Kerkük sahalarında bir sondaj programıyla birlikte gaz genişletme projeleri de dahil olmak üzere yeni tesislerin inşasının, üretimi istikrara kavuşturma ve düşüşü tersine çevirme ve ulusal açıdan önemli olan bu petrol sahasındaki üretimi yeniden büyümeye döndürme potansiyeline sahip olduğunu kaydetti. 

Mutabakat anlaşmasının bir parçası olarak bp ayrıca enerji üretimine yatırım fırsatlarının araştırılmasını ve bölgeye güneş enerjisi tesislerinin getirilmesini de öneriyor.