bp, İspanya rafinerisinde yeşil hidrojen kullanacak

bp, 2 milyar euro yatırımla İspanya’daki Castellón rafinerisinde 2030 yılına kadar 2 bin MW'a kadar elektroliz kapasitesi geliştirecek. Yeşil hidrojen, rafinerinin biyoyakıt üretiminin üç katına çıkarılmasında kullanılacak.

Enerji Günlüğü - bp, İspanya’daki rafinerisinde operasyonlarını karbondan arındırmak için iki aşamalı bir yeşil hidrojen projesi başlatıyor. 

İngiltere merkezli enerji şirketi bp, İspanya’daki Castellón rafinerisinde Valencia bölgesinin yeşil hidrojen projelerini (HyVal) başlattı. Yeşil hidrojen, biyoyakıtlar ve yenilenebilir enerji dahil dönüşümler için bp'nin 2030 yılına kadar Castellon'a toplam 2 milyar euroya kadar yatırım yapması bekleniyor. 

bp liderliğindeki bu kamu-özel işbirliği girişimi, bp'nin rafinerisinde yeşil hidrojen üretecek. Bunun için 2030 yılına kadar 2 bin MW'a kadar elektroliz kapasitesinin aşamalı olarak geliştirilmesi amaçlanıyor. 

YEŞİL HİDROJEN GRİ HİDROJENİN YERİNİ ALACAK

HyVal'ın, bp'nin Castellón rafinerisinin operasyonlarının karbondan arındırılmasında etkili bir rol oynaması bekleniyor. Yenilenebilir enerji kullanılarak suyun elektroliziyle üretilen yeşil hidrojen, doğal gazdan üretilen "gri" hidrojenin mevcut kullanımının yerini alarak rafinerinin operasyonlarının karbondan arındırılmasını destekleyecek. 

BİYOYAKIT ÜRETİMİ 3 KAT ARTACAK

Yeşil hidrojen, özellikle sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) gibi düşük karbonlu yakıtlar olmak üzere biyoyakıt üretiminde hammadde olarak da kullanılacak. Biyoyakıt üretiminin üç kat artarak 2030 yılında yılda 650.000 tona çıkması bekleniyor. 

Ek olarak, üretilen yeşil hidrojen, Valencia bölgesindeki seramik endüstrisinde doğal gazın yerini alacak. Yine ağır nakliye ve yeşil amonyak üretimi gibi kimya endüstrilerinde de kullanılacak. 

İLK ETAPTA YILDA 31 BİN 200 TONA KADAR YEŞİL HİDROJEN ÜRETİLECEK

2027'de faaliyete geçmesi beklenen projenin ilk aşamasında, Castellón rafinerisinde en az 200 MW kapasiteli bir elektroliz tesisi kurulacak. Bu ilk aşamada yılda 31.200 tona kadar yeşil hidrojen üretilecek. Bu yeşil hidrojenin doğal gazın yerine kullanılmasının, önce rafineride, ardından ısı yoğun endüstrilerde ve ağır nakliyede kullanıldığında yılda 300.000 tondan fazla CO2 emisyonunu önleyebileceği tahmin ediliyor. Bu yeşil hidrojen ayrıca rafineride SAF (Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) üretimi için hammadde olarak kullanılacak. 

İKİNCİ AŞAMADA KAPASİTE 2 BİN MW’A ÇIKACAK

2030 yılında tamamlanabilecek olan ikinci fazda ise elektroliz tesisi genişletilerek 2 bin MW net kurulu güce ulaşacak. Bu ölçekteki yeşil hidrojen H2Med Akdeniz koridoru aracılığıyla Avrupa'nın geri kalanına ihraç edilecek.