Enerji Günlüğü - Enerji krizi nedeniyle enerji arz güvenliğinde odaklanılmasının yenilenebilir enerji kaynaklarına talebi arttırarak enerji dönüşümünü hızlandırdığı kaydedildi.
Önümüzdeki 30 yıl içinde küresel enerji sistemi için olası sonuçları araştıran bp Enerji Görünümü 2023’e göre, Rusya-Ukrayna savaşının küresel enerji arzında yol açtığı kesinti ve buna bağlı enerji kıtlığı nedeniyle enerji güvenliğinde odaklanılması devletlerin enerji dönüşümünü hızlandırıyor. Enerji güvenliğine daha fazla odaklanılmasının yurt içinde üretilen yenilenebilir enerji kaynaklarına ve diğer fosil olmayan yakıtlara olan talebi arttırarak enerji dönüşümünün hızlanmasına yardımcı olduğu kaydediliyor.
DÜNYANIN KARBON BÜTÇESİ TÜKENDİ
Geçtiğimiz yıl yaşanan iki önemli gelişme olan Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD'de Enflasyonu Düşürme Yasası'nın kabul edilmesini dikkate alacak şekilde güncellenen raporda, bu artışa rağmen Dünyanın karbon bütçesinin tükendiğine dikkat çekiliyor. Hükümetlerin hedeflerindeki belirgin artışa rağmen, CO2 emisyonlarının 2015'teki Paris COP'tan bu yana her yıl arttığı hatırlatılarak, bazı ülkelerde enerji dönüşümüne yönelik hükümet desteğinin arttığı, ancak daha fazla desteğe ihtiyaç olduğu kaydediliyor. Rapor, sera gazı emisyonlarının sürekli olarak azaltılmasına yönelik kararlı adımlar ne kadar geç atılırsa, ortaya çıkması olası ekonomik ve sosyal maliyetlerin de o kadar büyük olacağı uyarısında bulunuyor.
TEMİZ ENERJİDE RÜZGAR VE GÜNEŞ ÖNCÜ
Küresel enerji sistemi, rüzgâr ve güneş enerjisinin öncülüğünde karbonsuzlaşıyor. Rüzgâr ve güneş enerjisi, devam eden maliyet rekabetçiliği ve bu değişken güç kaynaklarının yüksek konsantrasyonlarını şebekeye entegre etme yeteneğinin artmasıyla elektrik üretimindeki büyümenin tamamını veya çoğunu oluşturuyor. Rüzgâr ve güneş enerjisindeki bu büyüme, yeni kapasitenin finansmanında ve inşasında önemli bir hızlanma gerektiriyor.
BİYOYAKIT VE YEŞİL HİDROJEN KARBONSUZLAŞMADA ÖNEMLİ
Raporda ayrıca kullanımı hızla artan modern biyoyakıtların ve düşük karbonlu hidrojen, enerji sisteminin karbondan arındırılmasında önemli rol oynadığı belirtilerek, hızlı karbonsuzlaştırmanın gerçekleşmesinde temel bir role sahip olan karbon yakalama ve depolama ile birleştirilmiş biyoenerji, doğal iklim çözümleri ve depolama ile doğrudan hava karbonu yakalama dahil olmak üzere karbondioksiti ortadan kaldırmak için bir dizi tekniğin, dünyanın derin ve hızlı bir karbonsuzlaştırmaya ulaşması için gerekli olduğu vurgulanıyor.
HİDROKARBONLAR DAHA AZ KULLANILMALI
Son zamanlarda yaşanan enerji sıkıntısı ve yüksek fiyatlar, hidrokarbonlara olan talebin mevcut arzla uyumlu bir şekilde düşmesini sağlayacak şekilde hidrokarbonların düzenli bir şekilde daha az kullanılmasının önemini vurguluyor. Mevcut üretim kaynaklarındaki doğal düşüşler, önümüzdeki 30 yıl boyunca Net Sıfır da dahil olmak üzere petrol ve doğal gaz yatırımlarının devam etmesi gerektiği anlamına geliyor.
Petrol talebinin azalmasına rağmen petrol, önümüzdeki 15-20 yıl boyunca küresel enerji sisteminde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Doğal gaz için olasılıklar ise enerji dönüşümünün hızına bağlı. Gelişmekte olan ekonomiler büyüyüp sanayileştikçe artan talep, gelişmiş dünyanın öncülük ettiği daha düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçişle dengeleniyor.