BOTAŞ, TPAO ve Eti Maden Varlık Fonu'na devredildi

Enerji Günlüğü - Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü...

Enerji Günlüğü - Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü hisseleri, Türkiye Varlık Fonu'na devredildi.

Başbakanlıktan, Hazine uhdesinde bulunan bir kısım kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Varlık Fonu'na devredildiği bildirildi. 

Açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur), THY'nin yüzde 49.12'si ile Halkbank'ın yüzde 51.11'i Varlık Fonu'na devredildi.

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi.

Türkiye Varlık Fonu 26 Ağustos 2016 tarihinde kuruldu. Fon, Meclis denetimine değil, bağımsız denetime tabi olacak. Türkiye Varlık Fonu, büyük ölçekli yatırımlara uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman oluşturacağı belirtiliyor.

Dünyanın başka ülkelerinde örnekleri bulunan bu tip fonlar, genellikle cari fazla veren ekonomilerde, belirli kaynak gelirlerinin daha iyi değerlendirilmesi adına kuruluyor. Ortadoğu ülkelerinde petrol gelirlerini, Kuzey Avrupa ülkelerinde emeklilik fonlarında biriken kaynakları daha verimli alanlarda, daha yüksek getiri elde edecek şekilde değerlendirmesi hedefleniyor.